Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami

Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami

Zdjęcie - Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moje książki kucharskie nie mają ze mną łatwo. Cały czas wkładam je i wyciągam, wertuję i zaznaczam karteczkami przepisy, które MUSZĘ wypróbować. Mam książki, w których co strona to zdjęcie, ale mam też takie, gdzie zdjęć jest mało, wcale lub grają drugoplanową rolę.

Zdjęcie - Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jedną z moich ulubionych książek jest gruba Cake Bible autorstwa Rose Levy Beranbaum. Mam ją w wydaniu anglojęzycznym, z tego co się orientuję, nie została wydana po polsku, ale kto wie? Może kiedyś?
Zdjęcie - Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak na tak opasłe tomisko, zdjęć jest znikoma ilość, lecz ta książka nadrabia czymś innym. Tutaj znajdziemy wytłumaczenie wielu technicznych aspektów pieczenia ciast i robienia do nich mas i kremów i dekoracyjnych różyczek z masy cukrowej. Opisuje jak w cieście działa proszek do pieczenia, jogurt, kwaśna śmietana, dlaczego użyć kakao w proszku, a nie czekoladę w proszku. Podaje też zamienniki, niemal do każdego ciasta. Ci, którzy nie mogą jeść żółtek, dodają same białka... Przepisy są w formie tabelki, z podziałem na gramy i na szklanki, dokładnie podane są wymiary foremek i czas pieczenia. Książka ma jeszcze jedną zaletę - nie często spotykaną w amerykańskich przepisach - ilość cukru. Wszystkie ciasta jakie upiekłam z tej książki były przyjemnie słodkie, a więc cukru było nie za dużo (co często się zdarza w amerykańskich recepturach) i nie za mało. W sam raz. Tak jak lubię. Przy tych przepisach nie muszę się zastanawiać o ile przyciąć cukier, bo ciasta po prostu nam smakują - tak jak są - bez przerabiania i zmian.

Zdjęcie - Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podam Wam dzisiaj przepis na babeczki, które chętnie jemy na drugie śniadanie. Są wilgotne (bo z cukinią), nie za słodkie i pożywne, dzięki rodzynkom i orzechom. Cukinii do babeczek, ani do ciasta czekoladowego nie obieram ze skórki i nie usuwam pestek. Staram się wybrać nieduże sztuki mające około 20 cm długości.
Zdjęcie - Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami około 15 sztuk źródło Cake Bible - Rose Levy Beranbaum
1,5 szkl* mąki (170 g)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę)

2/3 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich (75 g)

2 jajka

3/4 szkl brązowego cukru (163 g)

1/2 szkl. oleju słonecznikowego (dałam rzepakowy) (107 g)

2 szkl. cukini startej na grubych oczkach (227 g)

1/2 szkl. rodzynek (72 g)

W misce połączyć mąkę, sodę, przyprawy, orzechy i rodzynki. W drugiej misce ubijać 2-3 minuty jajka z cukrem i olejem aż masa będzie gładka. Dodać cukinię i krótko zmiksować. Dodać zawartość drugiej miski i zmiksować na małych obrotach tylko do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić na metalowej kratce.
Zdjęcie - Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016

Zdjęcie - Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów