Babeczki z białą czekoladą pod miętowym kremem

Babeczki z białą czekoladą pod miętowym kremem
Zdjęcie - Babeczki z białą czekoladą pod miętowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Świąteczne, miętowe babeczki... ładnie się prezentują i mają interesujący smak :) Przepis znalazłam tutaj. Babeczki same w sobie nieco twarde i suche, krem maślany, słodki i ... miętowy.

Zdjęcie - Babeczki z białą czekoladą pod miętowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 113g masła
  • 100g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 100g białej czekolady
  • 220g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 75ml mleka


Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier, ucieraj aż masa będzie puszysta. Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Rozpuść czekoladę i dodaj do ucieranej masy. W osobnej misce wymieszaj: mąkę, proszek, sól. Dodawaj suche składniki na zmianę z mlekiem do masy w mikserze. Ciasto przełóż do papilotek, piecz około 15 - 20 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią.
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
Krem miętowy:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 113g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji miętowej
  • kilka kropel barwnika spożywczego
Do misy miksera wrzuć masło, ucieraj aż nabierze kremowej konsystencji. Stopniowo do masła dodawaj cukier puder. Dodaj mleko i ucieraj na wysokich obrotach. Następnie dodaj esencję miętową oraz barwnik spożywczy.
Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób babeczki. Na wierzch pokrusz miętowe laski cukrowe.
Zdjęcie - Babeczki z białą czekoladą pod miętowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!!

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów