Babeczki Kopiec Kreta

Babeczki Kopiec Kreta
Zdjęcie - Babeczki Kopiec Kreta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już bardzo dawno nie robiłam żadnych babeczek, i powiem szczerze, że bardzo za nimi zatęskniłam :) To przecież taka fajna, minimalna forma czegoś maksymalnie smacznego. Dzisiaj zaproponuję przepis na babeczki "Kopiec kreta". Jest to propozycja podania, wielu z Was dobrze znanego ciasta, w miniaturowej postaci. Jedna taka babeczka - to idealna porcja na małe co nie co do kawki. Z podanych składników wychodzi około 7-8 sztuk.
Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Składniki na krem:
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
  • 1 banan
  • kilka kropel soku z cytryny
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodajemy cukier i sól. Delikatnie mieszamy razem wszystkie nasze suche składniki. W oddzielnej misce mieszamy jajko razem z mlekiem oraz maślanką. Następnie mokre składniki dodać do suchych i chwilę mieszać razem, do momentu uzyskana jednolitej masy (fot.1). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, (najlepiej, aby nie były o karbowanej strukturze) lub posmarować lekko masłem i oprószyć kaszą manną lub mąką. Przygotowanym wcześniej ciastem wypełnić papilotki do 1/2 ich wysokości lub troszkę ponad (fot.2). Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 25 minut, do momentu tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch babeczek lekko ściąć, tak aby go wyrównać. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek każdej babeczki (fot.3). Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrobnić rękoma lub za pomocą malaksera. Banana pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Śmietankę 30% ubić na sztywną masę, a pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki włożyć najpierw pokrojone banany ( 1/2 wysokości lub mniej ) (fot.4) a następnie ubitą śmietanę tworząc z niej lekką górkę (fot.5). Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem (fot.6), które należy lekko docisnąć, aby uformować kopczyk. Babeczki wstawić do lodówki i schłodzić przez około 1-2 godziny.
Źródło: ilovebake.pl

Zdjęcie - Babeczki Kopiec Kreta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki Kopiec Kreta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki Kopiec Kreta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki Kopiec Kreta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki Kopiec Kreta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki Kopiec Kreta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Kategorie przepisów