Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To moje jesienne uzależnienie. Wrzesień i październik to w mojej kuchni pomarańczowe miesiąsiące. Dynię mogę jeść wtedy na okrągło. Raz w wersji wytrawnej, innym razem pachnącą cynamonem, zawsze jest pyszna.

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dynia ma tę cudowną cechę, że jest warzywem szalenie uniwersalnym. Chętnie podda się wromatom dodatków, skomponuje z innymi smakami. Wystarczy odrobina śmiałości, by z dyni wyczarować istne cuda. Na przykłada takie wilgotne, lekkie przy tym babeczki pachnące korzennymi przyparawami.

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babeczki dyniowe

Agata, 4 października 2013

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Dynię pokrój w plastry, wstaw do piekanika nagrzanego do 200 oC, pecz do miękkośc, ok. 15-20 minut. Z przestudzonych już kawałków zdejmij skórkę- wystarczy wyjąć miąższ łyżką. Przełóż go do miski i rozdrobnij widelcem. Do babeczek potrzebna jest szklanka miąższu.

Do dyni dodaj jajka i olej, wymieszaj.

W dużej misce połącz cukier, mąkę oraz przyprawy, proszek do pieczenia i sodę (wszystkie suche składniki), dolej do nich częśc płynną (z dynią), dokładnie wymieszaj.

Ciastem napełnij foremki wyłożone papierowymi papilotkami do 3/4 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 20 minut.

Kategorie przepisów