Baba Wielkanocna

Baba Wielkanocna

Tradycyjnie w Wielki Piątek gospodynie domowe pieką drożdżowe babki, mazurki i ciasta. Więc i ja upiekłam drożdżową babę Wielkanocną z rodzynkami. Użyłam najlepszych składników, aby moja baba była najlepsza i najładniejsza.

I przy okazji Swiąt Wielkiej Nocy składam wszystkim dobrym ludziom moc szczerych życzeń, oby na Waszych stołach Wielkanocnych  nie zabrakło nie tylko bab wielkanocnych ! Wesołego Alleluja ?

Zdjęcie - Baba Wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 80 g cukru
  • 6 żółtek
  • 1 jajo
  • 200 lub 220 ml mleka
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 60 g rodzynek

Zdjęcie - Baba Wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiać, żółtka z jajkiem utrzeć z cukrem, wanilię i dodać do mąki, następnie wyrośnięty rozczyn.
  3. Mleko zagotować z masłem, przestudzić do temp. pokojowej i wlać do mieszaniny.
  4. Wyrobić ciasto przez 5 minut, do powstania pęcherzyków powietrza.
  5. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i dodać wczesniej namoczone w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki.
  7. Uformować wałek i włożyć do formy babkowej dużej, końce zlepić.
  8. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Przed wstawieniem do pieca posmarować rozmąconym jajkiem.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 lub 35 minut.
  11. Następnie wystudzić, po czym posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego ?

Zdjęcie - Baba Wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów