Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana

Zdjęcie - Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Baba ganoush to obok hummusu chyba najpopularniejsza arabska przystawka. To pasta przygotowana na bazie pieczonego bakłażana, z typowymi dla tej kuchni dodatkami: tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. 5 prostych składników pozwala otrzymać fenomenalny, bardzo zdrowy i przepyszny efekt! Poniżej szczegóły.

Zdjęcie - Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kupując bakłażany wybierz jędrne sztuki o gładkiej skórce. Polecam takie niezbyt duże. Wiele osób przed pieczeniem poleca nasolić miąższ bakłażanów, aby pozbyć się ich goryczki. Ja muszę przyznać… nigdy tego nie robię. Dostępne w handlu odmiany zwykle są goryczy pozbawione, jednak przezorny zawsze ubezpieczony i na wszelki wpadek możecie naturalnie przed pieczeniem oberżyny nasolić, a następnie po kwadransie osuszyć z zebranego płynu i tak wstępnie obrobione wstawić do pieca.

Zdjęcie - Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażany kroję wzdłuż na połówki, skórkę nakłuwam kilkanaście razy widelcem i układam miąższem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekę w temp. 180 oC do absolutnej miękkości. Gdy dotykacie skórki upieczonego bakłażana, palec powinien zapadać się niczym w masło.

Gdy bakłażany po pieczeniu ostygną, oddzielam miąższ od skorki (widelcem lub łyżką, przeciągając jego bokiem wzdłuż skórki).

Zdjęcie - Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczony bakłażan trafia do miski wraz z dodatkami: pastą Tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. Tahini to pasta powstała ze zmielonego sezamu. Zwróćcie uwagę, żeby ta sklepowa miała dobry skład: 100% sezamu i żadnych innych dodatków!

Zdjęcie - Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Baba ganoush podaję polaną na wierzchu dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia, posypany pestkami granatu i grubo posiekaną natka w towarzystwie chlebka np. TAKIEGO lub TAKIEGO i świeżych warzyw.

Zdjęcie - Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • bakłażan - 2 szt
  • czosnek - 1-2 małe zabki
  • sok z cytryny - do smaku, z ok. 1 owocu
  • sól - do smaku
  • tahini - 1 porządna łyżka
  • pestki granatu, natka pietruszki, oliwa - do podania
Przygotowanie:

Bakłażany kroję wzdłuż na połówki, skórkę nakłuwam kilkanaście razy widelcem i układam miąższem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekę w temp. 180 oC do absolutnej miękkości (20-40 minut). Gdy dotykacie skórki upieczonego bakłażana, palec powinien zapadać się niczym w masło.

Gdy bakłażany po pieczeniu ostygną, oddzielam miąższ od skorki (widelcem lub łyżką, przeciągając jego bokiem wzdłuż skórki).

Upieczony bakłażan trafia do miski wraz z dodatkami: pastą Tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą.

Pastę można tyko rozdrobnić/wymieszać widelcem lub zblendować (polecam jednak nie robić zupełnie gładkiej pasty, lepsza jest taka z kawałkami bakłażana).

Baba ganoush podaję polaną na wierzchu dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia, posypany pestkami granatu i grubo posiekaną natka w towarzystwie pieczywa (linki do przepisów na  “flat bread”  we wpisie obok) i świeżych warzyw.

***

Koniecznie spróbujcie też arabskiej pasty Muhammara z pieczonych papryk i orzechów włoskich , przepis TUTAJ.

Kategorie przepisów