Aromatyczny sorbet kawowy

Aromatyczny sorbet kawowy
Sorbet kawowy to zimny deser, podobny do lodów, o nieco bardziej płynnej konsystencji. Sorbet kawowy jest idealny na zakończenie kolacji podczas upalnego lata. W związku z tym, że jego podstawowym składnikiem jest kawa, świetnie sprawdzi się jako zamiennik gorącej kawy.
Zdjęcie - Aromatyczny sorbet kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 500 ml ostudzonej mocnej kawy
  • 500 ml śmietany kremówki 12 %
  • 150 g drobnego cukru
  • bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Kawę i śmietanę schłodzić w lodówce. Zmieszać je ze sobą, dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej zmiksować.
  2. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie zmiksować kolejny raz.
  3. Zmiksowaną masę zamrozić. Wyjąć z zamrażalnika na 15 minut przed podaniem.
  4. Można udekorować bitą śmietanę.

Wartość odżywcza:

Kategorie przepisów