Aromatyczne piersi z kurczaka z warzywami

Aromatyczne piersi z kurczaka z warzywami
Zdjęcie - Aromatyczne piersi z kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Aromatyczne piersi z kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Aromatyczne piersi z kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Aromatyczne piersi z kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Aromatyczne piersi z kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Aromatyczne piersi z kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Aromatyczne piersi z kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Aromatyczne piersi z kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 400 g brukselki bez wierzchnich liści
  • 2 marchewki
  • ¼ szklanki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • ½ papryczki chilli bez pestek
  • pieprz biały
  • sól
Marynata:
  • ½ szklanki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 3 łyżki białego octu winnego
Przygotowanie Filety marynuję co najmniej przez 1 godz. w mieszance z oleju Kujawskiego z ziołami i octu winnego. Zamarynowane mięso odsączam i posypuję bazylią, papryką oraz pieprzem. Smażę na oleju Kujawskim z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. Gotowe filety kroję na grubsze plastry.


Marchewki obieram i kroję w słupki. Następnie, razem z brukselką, wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 8 min., po czym przelewam zimną wodą i odsączam. Masło roztapiam na patelni, dodaję ocet winny i podgrzewam 2 min. Do sosu dodaję brukselkę, marchewkę oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Całość podgrzewam przez kolejne 2 min., mieszając.

Warzywa podaję z filetem z kurczaka. Całość na talerzu posypuję świeżą kolendrą.



Przepis pochodzi z www.napiecyku.pl

Kategorie przepisów