Aromatyczne gruszki w czerownym winie

Aromatyczne gruszki w czerownym winie

Podobno jaki początek roku, taki cały rok. Najlepiej więc moim zadaniem zacząć 2013 na słodko, z odrobiną alkoholu (dla smaku, oczywiście…).

Zdjęcie - Aromatyczne gruszki w czerownym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przedstawiam więc deser z kategorii tych bardziej eleganckich, wyjątkowo przy tym łatwy do przygotowania i niezbyt słodki, znajdzie więc na pewno wielu amatorów. Trzeba pamiętać, żeby gruszek zbyt mocno nie rozgotować, muszą pozostać jędrne. Świetnie smakują same, choć podać je możecie także z gałką lodów waniliowych.

Zdjęcie - Aromatyczne gruszki w czerownym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jego lekko korzenny aromat uwiedzie każdego, słowo! :)

Zdjęcie - Aromatyczne gruszki w czerownym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Follow my blog with Bloglovin

Aromatyczne gruszki w czerownym winie

Agata, 2 stycznia 2013

Zdjęcie - Aromatyczne gruszki w czerownym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Gruszki obierz, pozostawiając ogonki. Włóż do rondelka. Zalej winem i wodą, dodaj wszystkie przyprawy i miód. Gotuj aż owoce staną się miękkie, ale wciąż jędrne, ok. 50 minut (zależy od wielkości), od czasu do czasu obracając je w płynie.

Owoce wyjmij na półmisek. Sos pozostały w garnuszku gotuj, aż część płynów wyparuje i zgęstnieje. Polej owoce ciepłym sosem.

Kategorie przepisów