Apple curd

Apple curd

Apple Curd to wariacja angielskiego specjału owocowego kremu (twarogu), które najczęściej można spotkać pod postacią Lemon Curd. Jest on stosowany przede wszystkim do naleśników, tostów czy też gofrów i jako dodatek do ciast.

W naszej wersji proponujemy wykorzystanie sezonu na jabłka i dodanie go w postaci wcześniej przygotowanego musu.

Tutaj znajdziecie przepis na Lemon Curd

Zdjęcie - Apple curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 5 dużych jabłek
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w mniejsze części. Wrzucamy do rondelka razem z odrobiną wody i soku cytrynowego i gotujemy do momentu kiedy jabłka się całkowicie rozpadną. Przygotowany mus odstawiamy do ostygnięcia.
Zdjęcie - Apple curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W rondelku mieszamy roztrzepane jajka razem z cukrem i gotujemy do chwili kiedy składniki się połączą. Następnie dodajemy masło, sok z cytryn razem z otartą skórką i podgrzewamy do chwili kiedy masło się roztopi.

Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany mus z jabłek oraz cynamon i gotujemy do momentu kiedy krem zgęstnieje (ok. 15-25 min), cały czas mieszając.

Zdjęcie - Apple curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Apple curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów