Ande masala

Ande  masala

Zdjęcie - Ande  masala  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ande masala to indyjskie curry z jajkami. Proste, bardzo aromatyczne i przepyszne! Nawet moja Córka, która nie lubi gotowanych jajek, zajadała je ze smakiem. Przepis znalazłam na blogu Ani. Polecam gorąco!

Zdjęcie - Ande  masala  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ande masala

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 2 duże cebule drobno posiekane
  • 400g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 2 łyżki puree pomidorowego (niekoniecznie)
  • sól
  • 4 - 8 jajek ugotowanych na twardo i obranych
  • 1 łyzeczka kurkumy
  • 1 łyzeczka  kminu mielonego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki chili

 

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, aż stanie się lekko złota. Dodajemy przyprawy wymieszane z wodą na pastę i smażymy mieszając 10-15 minut - w razie potrzeby  dodajemy trochę wody. Dodajemy pomidory i puree pomidorowe, gotujemy kolejne 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby można dodać nieco wody. Solimy do smaku. Dodajemy ugotowane, obrane jajka i podgrzewamy, aż staną się gorące. Podajemy od razu z ryżem basmati lub chlebkiem ćapati.

Zdjęcie - Ande  masala  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów