ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA

ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA

Zdjęcie - ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podobne plecionki podziwiałam już od dawna na blogach i stronach kulinarnych. Kruche , drożdżowe , z różnego rodzaju nadzieniem. Na początek wybrałam wersję drożdżową z ananasami i serem. Plecionka może wydawać się dość skomplikowana w przygotowaniu , ale tak naprawdę wcale taka nie jest - ciasto łatwo daje się formować i samo zaplatanie też jest proste. A smak... cóż , lubię ananasa , ser i drożdżówkę , więc dla mnie pycha ! Jeśli jednak ktoś ma inne upodobania smakowe , to zawsze można zmienić nadzienie na inne , dowolne ;-)
Przepis pochodzi z tej strony.

Zdjęcie - ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 2 plecionki:

CIASTO:
- 2 opakowania suszonych drożdży (po 7 g)
- 1 szkl. ciepłej wody
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 i 1/4 - 4 i 1/2 szkl. mąki

Drożdże rozpuścić w wodzie. Wymieszać z miękkim masłem , cukrem , jajkami , solą i 2 szklankami mąki. Ubijać mikserem na małych obrotach przez około 3 minuty (wymieszałam drewnianą łyżką). Dodać tyle pozostałej mąki , żeby powstało miękkie ciasto. Wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski , przewrócić , żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu. Przykryć i zostwić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (do podwojenia objętości).

NADZIENIE ANANASOWE:
- 1 puszka ananasów (razem z sokiem) najlepiej od razu drobno pokrojonych
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać w garnuszku do zagotowania oraz zgęstnienia masy. Ostudzić.

NADZIENIE SEROWE:
- 2 kostki serka kremowego (po 225 g)
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Miękki ser wymieszać z pozostałymi składnikami na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować każdą z części na prostokąt o wymiarach 38 x 23 cm. Przenieść na pergamin o podobnych wymiarach. Po środku , wzdłuż każdego prostokąta rozsmarować po połowie masy serowej.

Zdjęcie - ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNastępnie na masie serowej rozłożyć masę ananasową.

Zdjęcie - ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPo obydwu stronach ponacinać ok. 2,5 cm szerokości paski. Paski zakładać na przemian na siebie.

Zdjęcie - ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKońce plecionek skleić i lekko podwinąć.

Zdjęcie - ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzenieść na blachę , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 180 st.C. przez 25-30 minut , na złoto-brązowo. Gotowe plecionki można polukrować (1 szkl. cukru pudru + 2-3 łyżki mleka).

Zdjęcie - ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów