Amarantusowa tarta z owocami i bezą

Amarantusowa tarta z owocami i bezą

Zdjęcie - Amarantusowa tarta z owocami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po dłuższej nieobecności wracam do Was z wegańską i bezglutenową tartą wypełnioną po brzegi morelami i malinami.
Zdjęcie - Amarantusowa tarta z owocami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Amarantusowa tarta z owocami i bezą/ przepis własny, składniki na 1 blaszkę do tarty o średnicy 24 cm/
spód do tarty
- 150 g mąki z amarantusa
- 50 g amarantusa ekspandowanego
- 40 g mąki jaglanej
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 125 ml oleju kokosowego
- 5 łyżek syropu z agawy
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli

nadzienie:
- 400 g moreli
- 50 g malin
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ewentualnie 1 łyżka syropu z agawy

beza:
- 3 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Z mąki, amarantusa, syropu z agawy, płynnego oleju kokosowego, wody i soli zagniatam ciasto.Jest dosyć klejące. Wylepiam nim spód formy na tartę i wstawiam do lodówki na około 1 godzinę.W tym czasie myję owoce. Maliny wrzucam do dużej miski, morele zaś pozbawiam pestek i dodaję do naczynia w którym są już maliny, posypuję mąką ziemniaczaną i ewentualnie dosładzam syropem z agawy- jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie.Spód tarty nakłuwam widelcem i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. (z termoobiegiem)Powinien mieć złoty kolor.Na podpieczony spód przekładam morelowo-malinowe nadzienie.W dużej misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy masa będzie już sztywna, partiami dodaję cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną.Ubitą masę z białek przekładam na wierzch ciasta i piec przez 20 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawiam termoobieg na 60 stopni i suszę bezę jeszcze przez około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i dokładnie schłodzam przed krojeniem.Smacznego!:)
Zdjęcie - Amarantusowa tarta z owocami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów