Alu kofta

Alu  kofta

Po niesamowicie długiej przerwie chciałabym Was zachęcić do wypróbowania przepisu na kofty z bardzo aromatycznym sosem. Kofty to smażone warzywne kuleczki z dodatkiem mąki z ciecierzycy - bardzo specyficznej w smaku. W mojej rodzinie nie każdy lubi jej posmak, więc często zastępuję ją mąką tortową. Przepis ten wypatrzyłam kiedyś w "Pytaniu na śniadanie".

Zdjęcie - Alu  kofta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Alu kofta

Składniki:

  • 1000 ml pomidorów z puszki
  • olej
  • masło (najlepiej ghe)
  • 2 łyżki świeżego tartego imbiru
  • duża suszona papryczka chili
  • łyżka kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżki kurkumy
  • sól
  • 5 ziemniaków
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 szklanki mąki z grochu (ew. zwykłej)
  • doniczka kolendry
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżki czarnego mielonego pieprzu
  • duży jogurt grecki, bałkański lub śródziemnomorski
  • olej do smażenia

Sos:

W rondlu rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju. Na tłuszcz rzucić starty imbir, pokruszoną papryczkę chili, kumin i kurkumę. Smażyć mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wlać pomidory, dodać łyżkę soli, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić ok. 20 minut, mieszając co kilka. Po tym czasie wymieszać z jogurtem i pogotować 2 minuty.

Kofty:

obrać ziemniaki, kalafior zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa połączyć z mąką, kępą posiekanej kolendry, garam masalą, pieprzem i solą. Wyrabiać przez kilka minut, po czym zrobić 20-30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Smażyć je w głębokim tłuszczu, po kilka sztuk przez 4-5 minut, aż będą złotobrązowe i kruche. Gotowe kulki wyłożyć na półmisek, zalać gorącym sosem i posypać posiekaną kolendrą.

Zdjęcie - Alu  kofta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów