Akcja Przetwory - Slow Food Youth

Akcja Przetwory - Slow Food Youth

Niedawno wspólnie z innymi członkami Slow Food Youth przygotowywałam przetwory. Wybraliśmy kilka smaków i pomagając sobie nawzajem szybko poradziliśmy sobie z ich wykonaniem. Większość przepisów, z których skorzystaliśmy, pochodzi z polskich blogów kulinarnych.

  Zdjęcie - Akcja Przetwory - Slow Food Youth  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chutney z rabarbaru

W garnku dusimy rabarbar z dodatkiem dużej ilości cukru, a na patelni przesmażamy czerwone cebule z dodatkiem brązowego cukru, octu jabłkowego, rodzynek, suszonych żurawin, świeżego imbiru, skórek cytryn, gorczycy, soli, pieprzu. Garnek+patelnia = chutney.

Zdjęcie - Akcja Przetwory - Slow Food Youth  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Akcja Przetwory - Slow Food Youth  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marynowane rzodkiewki I

1kg główek rzodkiewek
0,5-1 opakowanie curry ( do smaku)
1 szkl. wody
3/4 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki gorczycy
odrobina posiekanego koperku
Rzodkiewki kroimy w plasterki, półplasterki czy jak kto woli i umieszczamy w dużej, metalowej misce. Posypujemy koperkiem i gorczycą. Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i zalewamy rzodkiewki. Mieszamy i pozostawiamy na 1-2 godziny. Następnie nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez około 15 minut.

Zdjęcie - Akcja Przetwory - Slow Food Youth  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marynowane rzodkiewki II

‎10 pęczków rzodkiewek

Zalewa: 
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1-2 łyżeczki gorczycy
3-4 listki laurowe
3-5 ziarenka ziela angielskiego
1 duża marchew
2 cebule
1 1/2-2 łyżek soli
4-5 łyżek cukru

Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w talarki. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku, wsypujemycebulę i marchew. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut.
Umyte i pozbawione zielonych listków rzodkiewki umieszczamy w wyparzonych słoikach. Zalewamy je ostudzoną zalewą i pasteryzujemy przez 10 minut.Zdjęcie - Akcja Przetwory - Slow Food Youth  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dżem z mniszka lekarskiego

‎700g płatków kwiatowych mniszka
500g cukru
750g wody
1 ekologiczna, niewoskowana pomarańcza
1 ekologiczna, niewoskowana cytryna
2 torebki żelfixu 2:1
Płatki wydarte z szypułek zalewamy syropem ugotowanym z wody i cukru.  Z umytych cytrusów obieramy skórki zesterem (bez albedo) i dodajemy do płatków wraz z sokiem wyciśniętym z owoców. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Następnego dnia smażymy na wolnym ogniu dodając ewentualnie nieco więcej wody, a pod koniec 2 opakowania żelfixu.Zdjęcie - Akcja Przetwory - Slow Food Youth  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pesto PL

Rukola, czosnek, prażone pestki dyni i słonecznika, starty ser dziugas i oliwa, przyprawy

Wszystko siekamy, rozdrabniamy i przekładamy do słoików. Wierzch polewamy cienką warstwą oliwy, by pesto nie straciło koloru i chowamy do lodówki, w której może być przechowywane do 2 tygodni.

Zdjęcie - Akcja Przetwory - Slow Food Youth  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło - Iza oraz blogi Okruszki i Kawusia, Chillibite

Kategorie przepisów