Ajerkoniak cytrynowy

Ajerkoniak cytrynowy

 

Zdjęcie - Ajerkoniak cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedni nazywają go ,,ajerkoniakiem,, inni ,,adwokatem,, ale baza tego trunku jest taka sama - czyli zawsze wykonany jest na żółtkach najlepiej od ekologicznych kurek ;-) . U mnie tym razem wersja cytrynowa bardzo orzeźwiająca nie jest to typowy ajerkoniak gdyż zrobiłam go w bardziej półpłynnej konsystencji. Wspaniale smakuje a wyciągnięty z lodówki smakuje jeszcze lepiej. A dodatek whisky dodaje mu fajnego smaku. Wystarczy kilka dni na przegryzienie, więc zabierajcie się do roboty to na weekend jeszcze spróbujecie ;-)

na ok 500 ml

  • 8 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 3/4 szklanki whisky
  • 1 cytryna
  • 1/5 szklanki mleka

Żółtka utrzeć na puszek z cukrem pudrem następnie miksując na wolnych obrotach wlewać powoli mleko oraz whisky a na końcu dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny lub z jednej małej. Przelać do butelki i wstawić do lodówki. Degustować po kilku dniach.
Polecam 

Jeżeli wolicie bardziej słodkie trunki zwiększcie cukier puder o 50 g .

Zdjęcie - Ajerkoniak cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ajerkoniak cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny

Kategorie przepisów