Afgańskie bolani ze szpinakiem

Afgańskie bolani ze  szpinakiem

Przeczytałam ostatnio cudowną, wzruszającą książkę Khaleda Hosseiniego.  "Chłopiec z latawcem" to naprawdę kawał dobrej literatury i gorąco zachęcam Was do zapoznania się z tym opowiadaniem. Historia toczy się w głównej mierze w Afganistanie.  Na kartach powieści dość często pojawiają się wzmianki o tamtejszej kuchni. Czytając, nabrałam strasznej ochoty na wypróbowanie niektórych potraw. Jako pierwsze wybrałam bolani ze szpinakiem. Bolani to nic innego jak rodzaj afgańskiego pieczywa, nadziewanego różnymi, warzywnymi farszami i smażonego na głębokim oleju. Bardzo popularne są bolani z farszem z ziemniaków, porów czy dyni oraz właśnie bolani ze szpinakiem. Inspirowałam się tymi przepisami (KLIK, KLIK, KLIK) oraz tym filmikiem. Całość wyszła naprawdę smaczna, choć dość tłusta. Szpinak doprawiony w trochę inny sposób, bardziej orientalny. Bolani podałam z miętowym jogurtem.

Zdjęcie - Afgańskie bolani ze  szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1,5 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Farsz szpinakowy:

  • 2-3 duże pęczki świeżego szpinaku
  • dymka (całość: część biała i zielona)
  • pół szklanki posiekanej kolendry
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Dodatkowo:
  • ok. pół szklanki oliwy do smażenia

Wykonanie:

Ciasto:

Przesianą mąkę wymieszać z solą i oliwą. Dolewać powoli wodę (zacząć od jednej szklanki) i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby, dolewać pozostały płyn. Ciasto wyrabiać przez 10-15 minut. Gotowe przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę.  Przykryć je  ściereczką i zostawić na 20 minut. Następnie każdą kulkę rozwałkować na płaski placek.

Farsz:

Cebulę dymkę posiekać i podsmażyć na oliwie przez 2-3 minuty. Dodać do niej dokładnie przebrany, wypłukany i posiekany szpinak.  Całość dusić razem  przez kilka minut,  aż szpinak lekko "zwiędnie". Następnie dodać posiekaną kolendrę i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku mieloną kolendrą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowy farsz lekko przestudzić. Na każdej połówce rozwałkowanego placka rozłożyć przygotowany szpinak, pamiętając, aby zostawić ok. 1-1,5cm margines.

Zdjęcie - Afgańskie bolani ze  szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek złożyć na pół, brzegi dokładnie złączyć. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać po dwa bolani i  smażyć je  z każdej strony na rumiany kolor (podczas smażenia chlebki lekko się nadmuchają). Podawać ciepłe, np. z miętowym jogurtem.

Zdjęcie - Afgańskie bolani ze  szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miętowy jogurt 

Składniki:

  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść świeżej mięty
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki do czasu. Przed samym serwowaniem dodać posiekaną miętę oraz doprawić solą i pieprzem. Smacznego :)

Zdjęcie - Afgańskie bolani ze  szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Afgańskie bolani ze  szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów