931. Kotlety mięsne z kapustą

931. Kotlety mięsne z kapustą
Zastanawiałam się wczoraj co zrobić na obiad..w lodówce "przewalał się " kawałek kapusty ..no i wymyśliłam a raczej znalazłam przepis w książeczce Najlepsze kotlety.Przepis cytuję z książeczki..a u mnie jak to zwykle bywa robione na oko..nigdy nie ważę ani mięsa ani kapusty itp.

Zdjęcie - 931. Kotlety mięsne z kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 50 dkg cielęciny lub wołowiny bez kości [ u mnie wieprzowina]
  • 20 dkg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 jajko
  • mielony czarny pieprz
  • sól
Kapustę cienko poszatkować, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.Odcedzić i odcisnąć.Mięso razem z cebulą zemleć w maszynce.Dodać kapustę, natkę i jajko.Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.Z masy mięsnej uformować kotlety.[Ja obtoczyłam dodatkowo w bułce tartej i podsmażyłam].Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i upiec w piekarniku nagrzanym do 160stopni.
Zdjęcie - 931. Kotlety mięsne z kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów