Chleb pełnoziarnisty na melasie

  Chleb pełnoziarnisty na  melasie

Bardzo smaczny chleb o wyraźnym posmaku melasy. Miąsz był bardzo puszysty i lekki. Chleb utrzymywał świeżość nawet trzeciego dnia, i świetnie sprawdził się w formie tostów. Ciasto wyrabiało się przyjemnie. Konsystencja nadaje się zarówno do foremki jak i koszyka do wyrastania jednak jest zbyt gęsta do maszyny. Polecam.

Zdjęcie -   Chleb pełnoziarnisty na  melasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 nieduży bochenek

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 4h

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 250g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • ¼ szklanki wody
  • 1 czubata łyżka melasy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce.

2. Wyrabiamy gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego. Potrwa to około 8minut.

3. Miskę z ciastem zakrywamy folią i odstawiamy na 2h.

4. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i formujemy bochnek, któ?y umieszczamy w foremce lub koszyku do wyrastania.

5. Bochenek nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h.

6. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220st. Pieczemy 30min.

7. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów