40% żytni z kminkiem

40% żytni z kminkiem

Zdjęcie - 40% żytni z kminkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Kolejne zadanie w Weekendowej Piekarni Po Godzinach to chleb 40% żytni z kminkiem. Postanowiłam spróbować swoich sił, choć miałam na razie zakwasowi dać odpocząć. No,ale co tam, niech będzie, zrobiłam ;). Zwłaszcza, że to chlebek z dodatkiem drożdży, więc nie musiałam przez cały dzień się nim zajmować. Chlebek wykonałam z połowy porcji, do ciasta chlebowego użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej Lubelli. Zapomniałam chleba naciąć przed pieczeniem, ale sam pękł sobie, więc nacięcie okazało się zbędne hyhy;) Nie wyszedł mi dziurkowany, a raczej zwarty, ale bardzo nam smakował. Dziękuję za pyszną propozycję:)

Zdjęcie - 40% żytni z kminkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczyn:
*400g maki żytniej razowej (lub średniej)
*332g wody
*20g (2 lyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)

Ciasto chlebowe:
*600g mąki pszennej chlebowej wysokoglutenowej (użyłam pełnoziarnistej mąki Lubelii)
*348g wody
*2 1/2 łyzeczki kminku
*1 łyżka soli
*12g swieżych drożdży lub 1 lyżke instant
*plus cale ciasto zakwaszone minus 2 lyżki

Wykonanie:

Składniki zakwasu wymieszac i zostawic na 14-16g w 21C.
Wymieszac dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min, sprawdzić hydrację i znów wyrabiać, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 min. Ciasto jest gęste i lepkie.
Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Podzielić i ukształtowac dwa bochenki.
Zostawić znów do wyrosnięcia na 50-60 min w 25-28 C (mój wyrastał w temperaturze pokojowej).
Naciąć i wsadzić do pieca (na kamień) 240C na 15 min., potem temperaturę obniżyc do 230C i piec kolejne 20-25 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - 40% żytni z kminkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów