1454. Kaiser rolls

1454. Kaiser rolls

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Arabeski.Bułeczki można zrobić z dowolnym dodatkiem wedle własnego gustu ..z sezamem, makiem lub bez niczego. Rolki Kaiser , zwany także rolkę Wiedeń lub dysk rolla (oryginalna nazwa: Semmel lub Kaisersemmel , jeśli wykonane ręcznie także:Handsemmel ), to rodzaj pieczywa , wynaleziony w Wiedniu  i uważa się, że zostały tak nazwane na cześć cesarza Franza Josepha .

Zdjęcie - 1454. Kaiser rolls - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zaczyn:

Wszystko razem dokładnie wymieszać , zamknąć w szczelnym pojemniku i zostawić do fermentacji na 4-5 godzin.


Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 150 g mąki chlebowej
  • 5 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli (dałam niepełne)
  • 110 ml wody
  • 1 łyżeczka masła

Mąkę , drożdże i sól wymieszać z wodą (najlepiej za pomocą miksera). Stopniowo dodawać zaczyn i mieszać przez 3 minuty. Dodać masło i mieszać kolejne 5-7 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 10 minut. Następnie podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę , zanurzać ją w w miseczce wypełnionej wodą , a następnie w miseczce z ziarnami sezamu lub maku . Układać na lekko natłuszczonej blasze. Na wierzchu każdej bułeczki naciąć krzyżyk i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C. Tuż przed włożeniem bułek wstawić na dno piekarnika blaszkę z wodą. Piec przez 12-15 minut - do momentu , aż bułeczki będą złoto-brązowe. Zdjęcie - 1454. Kaiser rolls - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - 1454. Kaiser rolls - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki dołączam również do listopadowej listy Wisełki: "Na zakwasie i na drożdżach".

Kategorie przepisów