107: Migdałowe ślimaki drożdżowe

107: Migdałowe ślimaki drożdżowe

Dziś mam dla Was coś na osłodę życia w te szaro-bure ponure dni. Miałam w lodówce trochę drożdży, które zostały po bułkach do burgerów, więc pomyślałam, żeby zrobić jakieś drożdżowe słodkości.

Jak wiadomo często zdarza mi się robić coś z niczego (czyli z tego co znajdę w lodówce i szafkach). I dzisiaj też tak było...


DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z MIGDAŁAMI
Zdjęcie - 107: Migdałowe ślimaki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 15 ślimaków:
25g drożdży, 50g masła, szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 4-5 łyżek cukru, szczypta soli, 1 jajko

Nadzienie:
100g miękkiego masła (albo masła orzechowego), 4 łyżki cukru trzcinowego, garść pokruszonych płatków migdałowych


Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w połowie szklanki mleka z dodatkiem łyżki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce (na kaloryfer albo do piekarnika nastawionego na 40 stopni) na 15 minut.
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do niego pozostałą część mleka.
Do drożdżowego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, masło z mlekiem i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy rękami przez około 10 minut. Jeżeli będzie się za bardzo lepiło - dosypujcie mąki. Musi uformować się kulka miękka ale nie lepiąca.
Po wyrobieniu znów odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut (na ile starczy Wam cierpliwości).
Bierzemy się za nadzienie. Miękkie masło ucieramy energicznie z cukrem i płatkami migdałów.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Całą powierzchnię smarujemy nadzieniem migdałowym i zwijamy w luźną roladę. Ostrym nożem kroimy roladę na plasterki o grubości około 2 cm.
Ślimaki układamy na wyłożonej papierem blasze i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Jeżeli rolada spłaszczyła się podczas krojenia, możecie na blasze je uformować. Na wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną płatków migdałowych.
Pieczemy 10-15 minut aż się zarumienią w 220 stopniach.

Smacznego!!!
Zdjęcie - 107: Migdałowe ślimaki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








Kategorie przepisów