Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Zdjęcie - Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Niedługo Halloween. Więc muszą być jakieś straszliwe wypieki :) Dzisiaj zaproponuję pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki - imitujące zawinięte bandażami mumie. Nadzienie z dyni i jabłek z delikatnym cynamonowym aromatem, doskonale komponuje się z ciastem drożdżowym, a jego zapach podczas pieczenia wypełnia w cudowny sposób, cały dom. Drożdżówki są na tyle uniwersalne, że poza sezonem Halloween - wystarczy pominąć ozdabianie ich oczkami i mamy zwykłe drożdżówki dla całej rodziny, które na pewno zasmakują każdemu.
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko

Nadzienie:
  • 1 łyżka masła
  • 200 g dyni
  • 4 jabłka (szara reneta)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • cukier wymieszany z cynamonem
  • 8 par gotowych oczek dekoracyjnych

Jabłka i dynię obrać i pokroić na drobną kostkę (około 1x1 cm). W głębokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła i wrzucić do niej jabłka z dynią. Chwilę smażyć na średnim ogniu (fot.1). Dodać 2 łyżki cukru i 1 płaską łyżeczkę cynamonu. Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać (około 20 minut). Odstawić na bok do przestygnięcia.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę. Na środku zrobić dołek i wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać ciepłe mleko, roztopione masło i wbić jajko. Za pomocą robota lub ręcznie zagnieść dokładnie ciasto (fot.2), tak żeby dobrze odchodziło od rąk.Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (fot.3).
Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej z nich rozwałkować kwadrat o wielkości 30 x 30 cm. Każdy kwadrat pociąć na 4 części (15 x 15 cm).Następnie z każdego kwadratu (15 x 15 cm), wydzielić 2 części - jedną zostawić gładką, a drugą ponacinać w poziome paski o wysokości około 1 cm (fot.4).Na lewą (gładką część nałożyć około 2 łyżki farszu dyniowo-jabłkowego (fot.5). Następnie paskami z prawej strony - nieregularnie zakryć farsz, zawijając końcówki ciasta pod spód (fot.6).W taki sam sposób przygotować pozostałe kawałki ciasta.Uzyskamy w ten sposób 8 drożdżówek (fot.7).Ułożyć je na największej blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzanie góra-dół). Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozmąconym żółtkiem z 2 łyżkami mleka (fot.8) i posypać cukrem z cynamonem. Piec przez 30-35 minut, do uzyskania ładnego rumianego koloru.Po upieczeniu drożdżówki zdjąć z papieru do pieczenia, przełożyć na kratkę i wystudzić.Na koniec każdą z bułeczek ozdobić parą wystających oczek :)
Zdjęcie - Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Udka kurczaka w rozmarynie (z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi)

Udka kurczaka w rozmarynie (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wegeteriański pasztet z pieczarek

Wegeteriański pasztet z piecza…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
1

Ciasteczka owsiane z masłem or…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami
2

Serowe ciasteczka z powidłami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Knedle z brzoskwiniami
1

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z gruszkami bez pieczenia
2

Tarta z gruszkami bez pieczeni…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Łatwe jesienne ciastka francuskie ze śliwkami
2

Łatwe jesienne ciastka francus…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Ciastka owsiane z masłem orzec…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cruffins  przepis podstawowy
1

Cruffins przepis podstawowy

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Strasznie czekoladowe babeczki

Strasznie czekoladowe babeczki

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bougatsa - greckie ciastko z ciasta filo z nadzieniem z semoliny

Bougatsa - greckie ciastko z c…

food² food²
Food Square