Drożdżowe z porzeczkami. Przepisy Przyjaciół

Zdjęcie - Drożdżowe z porzeczkami. Przepisy Przyjaciół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wielu znajomych i przyjaciół, którzy doskonale gotują, ale nie prowadzą blogów. Rzecz jasna wymieniamy się przepisami przy okazji wizyt i spotkań. Bo coś nam w tym momencie bardzo zasmakowało. Lub po prostu szukamy czegoś nowego. Historia przyjacielskich przepisów znajduje się u mnie w oddzielnym kajecie. Gromadzę tam wszystkie przepisy Przyjaciół i opisuję różne zdarzenia, które miały miejsce podczas naszych spotkań.
Na przykład spływ kajakami i wędzone wspólnie u Tadeusza ryby. Spacer nad Wisłą i szynka pieczona Ewy.
Sernik Basi, który jadłyśmy niedawno podczas naszego dziewczyńskiego zlotu.
Albo ciasto drożdżowe Joasi, które podała jeszcze ciepłe na podwieczorek w ich wiejskim domu. Biesiadowaliśmy na werandzie i w pewnej chwili Joasia wniosła cudownie pachnące ciasto z jagodami…
I oto jest u mnie podwieczorek na tarasie. I ciasto Joasi z czerwonymi porzeczkami.
Jeszcze ciepłe. Częstujcie się!

Zdjęcie - Drożdżowe z porzeczkami. Przepisy Przyjaciół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżowe Joasi z porzeczkami

ciasto drożdżowe
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
500 g mąki
1/2 kostki masła

200 g czerwonych porzeczek do pieczenia + 100 g do dekoracji
lukier: sok z 1/2 cytryny i 1/2 szklanki cukru pudru mieszamy i odstawiamy
świeże porzeczki do dekoracji – opcjonalnie

Jajka mieszamy z cukrem i mlekiem. Wkruszamy drożdże, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.
Następnie dodajemy mąkę i rozpuszczone masła i miksujemy aż ciasto będzie odchodzić od ścian misy. Wyjmujemy ciasto na blat i zagniatamy jeszcze rękoma. Wkładamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Czerwone porzeczki odrywamy od gałązek i układamy na cieście. Pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Kiedy ciasto jest upieczone, wyjmujemy je z piekarnika i wykładamy z formy na kartkę. Polewamy lukrem. Dekorujemy świeżymi porzeczkami.

Przepisy z tych kategorii

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto kostka jabłkowa

Ciasto kostka jabłkowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Terrina z jeżyn w winie muscat i jogurtu greckiego
1

Terrina z jeżyn w winie muscat…

food² food²
Food Square

Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa
2

Orzeźwiająca granita arbuzowo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi. List do Basi, Irenki i Basi…
1

Sernik na zimno z borówkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Aromatyczny sorbet kawowy

Aromatyczny sorbet kawowy

Life Story Moments Life Story Moments
Life Story Moments

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bożonarodzeniowe dojrzewające ciasto z suszonymi owocami i brandy

Bożonarodzeniowe dojrzewające…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sos barbecue z suszonymi śliwkami

Sos barbecue z suszonymi śliwk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Strucla makowa

Strucla makowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciastka z żurawiną i białą  czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą cz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidor…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim