Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami można jeść o każdej porze dnia, fantastycznie smakują na śniadanie, obiad lub kolację pamiętajcie, że na racuchy zawsze jest odpowiednia pora! Puszyste pachnące drożdżowe ciasto skrywa w środku plasterki soczystego jabłka. Jabłka smakują wybornie w zestawieniu z ciastem drożdżowym no i są bardzo zdrowe. Wiem, że są dzieci, które trudno zachęcić do jedzenia owoców myślę, że racuchy będą dobrym sposobem na przemycenie ich. Jabłuszko po usmażeniu robi się naprawdę mięciutkie i słodkie myślę, że racuszek podany z cukrem pudrem skusi nawet największego niejadka i być może zachęci do jedzenia owoców. Podobno racuchy uwielbiają przede wszystkim małe dzieci, ale patrząc na mojego męża mam, wrażenie, że z tej miłości nigdy się nie wyrasta 😉 Ach podana porcja wystarczy dla czterech pięciu osób. Smacznego!

Drożdżowe racuchy z jabłkami Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 40 min Autor: Anna Typ dania: obiady Ilość porcji: 4 Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jako
  • 350 ml letniego mleka
  • 12 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
Dodatkowo
  • kilka jabłek
  • cukier puder do posypania racuchów
  • olej do smażenia
Instrukcje
  1. Do dużej miski wsypać mąkę dodać, sól i cukier
  2. W małym garnuszku lekko podgrzać mleko, (mleko nie może być gorące) dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać jajko połączyć na jednolitą masę dodać do składników suchych, ponownie wymieszać, powinno powstać gładkie dość gęste ciasto
  3. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub dłużej do podwojenie objętości
  4. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki (nie grubsze niż 4-5 mm)
  5. Przed smażeniem wymieszać ciasto
  6. Rozgrzać tłuszcz na patelni
  7. Każdy plasterek jabłka umoczyć w cieście, ja trzymam plasterek palcami i "moczę" go z dwóch stron w cieście, a następnie szybkim ruchem nakładam na patelnię
  8. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu
  9. Po usmażeniu racuszki zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty przez ręcznik
  10. Podawać ciepłe z konfiturą, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami
  11. Smacznego!
Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki - przepis podstawowy
2

Naleśniki - przepis podstawowy

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie
1

Gulab jamun - indyjskie pączki…

food² food²
Food Square

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy
1

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Suflet  czekoladowy

Suflet czekoladowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna