Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami można jeść o każdej porze dnia, fantastycznie smakują na śniadanie, obiad lub kolację pamiętajcie, że na racuchy zawsze jest odpowiednia pora! Puszyste pachnące drożdżowe ciasto skrywa w środku plasterki soczystego jabłka. Jabłka smakują wybornie w zestawieniu z ciastem drożdżowym no i są bardzo zdrowe. Wiem, że są dzieci, które trudno zachęcić do jedzenia owoców myślę, że racuchy będą dobrym sposobem na przemycenie ich. Jabłuszko po usmażeniu robi się naprawdę mięciutkie i słodkie myślę, że racuszek podany z cukrem pudrem skusi nawet największego niejadka i być może zachęci do jedzenia owoców. Podobno racuchy uwielbiają przede wszystkim małe dzieci, ale patrząc na mojego męża mam, wrażenie, że z tej miłości nigdy się nie wyrasta 😉 Ach podana porcja wystarczy dla czterech pięciu osób. Smacznego!

Drożdżowe racuchy z jabłkami Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 40 min Autor: Anna Typ dania: obiady Ilość porcji: 4 Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jako
  • 350 ml letniego mleka
  • 12 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
Dodatkowo
  • kilka jabłek
  • cukier puder do posypania racuchów
  • olej do smażenia
Instrukcje
  1. Do dużej miski wsypać mąkę dodać, sól i cukier
  2. W małym garnuszku lekko podgrzać mleko, (mleko nie może być gorące) dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać jajko połączyć na jednolitą masę dodać do składników suchych, ponownie wymieszać, powinno powstać gładkie dość gęste ciasto
  3. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub dłużej do podwojenie objętości
  4. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki (nie grubsze niż 4-5 mm)
  5. Przed smażeniem wymieszać ciasto
  6. Rozgrzać tłuszcz na patelni
  7. Każdy plasterek jabłka umoczyć w cieście, ja trzymam plasterek palcami i "moczę" go z dwóch stron w cieście, a następnie szybkim ruchem nakładam na patelnię
  8. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu
  9. Po usmażeniu racuszki zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty przez ręcznik
  10. Podawać ciepłe z konfiturą, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami
  11. Smacznego!
Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Urodzinowe placuszki dla dzieci
1

Urodzinowe placuszki dla dziec…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Naleśniki - przepis podstawowy
2

Naleśniki - przepis podstawowy

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnko…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciastka owsiane malinowe
2

Ciastka owsiane malinowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zapiekane naleśniki z serem
2

Zapiekane naleśniki z serem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
1

Szybkie ciasto z borówkami i k…

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z serem i porzeczkami

Naleśniki z serem i porzeczkam…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie. Najlepsze na świecie!
2

Pierogi z czereśniami zapiekan…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Naleśniki bezglutenowe
1

Naleśniki bezglutenowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dietetyczne klopsiki z indyka
2

Dietetyczne klopsiki z indyka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepis na gofry
2

Przepis na gofry

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Jabłka w cieście według prababci

Jabłka w cieście według prabab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady