Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami można jeść o każdej porze dnia, fantastycznie smakują na śniadanie, obiad lub kolację pamiętajcie, że na racuchy zawsze jest odpowiednia pora! Puszyste pachnące drożdżowe ciasto skrywa w środku plasterki soczystego jabłka. Jabłka smakują wybornie w zestawieniu z ciastem drożdżowym no i są bardzo zdrowe. Wiem, że są dzieci, które trudno zachęcić do jedzenia owoców myślę, że racuchy będą dobrym sposobem na przemycenie ich. Jabłuszko po usmażeniu robi się naprawdę mięciutkie i słodkie myślę, że racuszek podany z cukrem pudrem skusi nawet największego niejadka i być może zachęci do jedzenia owoców. Podobno racuchy uwielbiają przede wszystkim małe dzieci, ale patrząc na mojego męża mam, wrażenie, że z tej miłości nigdy się nie wyrasta 😉 Ach podana porcja wystarczy dla czterech pięciu osób. Smacznego!

Drożdżowe racuchy z jabłkami Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 40 min Autor: Anna Typ dania: obiady Ilość porcji: 4 Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jako
  • 350 ml letniego mleka
  • 12 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
Dodatkowo
  • kilka jabłek
  • cukier puder do posypania racuchów
  • olej do smażenia
Instrukcje
  1. Do dużej miski wsypać mąkę dodać, sól i cukier
  2. W małym garnuszku lekko podgrzać mleko, (mleko nie może być gorące) dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać jajko połączyć na jednolitą masę dodać do składników suchych, ponownie wymieszać, powinno powstać gładkie dość gęste ciasto
  3. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub dłużej do podwojenie objętości
  4. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki (nie grubsze niż 4-5 mm)
  5. Przed smażeniem wymieszać ciasto
  6. Rozgrzać tłuszcz na patelni
  7. Każdy plasterek jabłka umoczyć w cieście, ja trzymam plasterek palcami i "moczę" go z dwóch stron w cieście, a następnie szybkim ruchem nakładam na patelnię
  8. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu
  9. Po usmażeniu racuszki zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty przez ręcznik
  10. Podawać ciepłe z konfiturą, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami
  11. Smacznego!
Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Urodzinowe placuszki dla dzieci
1

Urodzinowe placuszki dla dziec…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Naleśniki - przepis podstawowy
2

Naleśniki - przepis podstawowy

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Jaglane knedle z truskawkami

Jaglane knedle z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry owsiane z truskawkami + film
1

Gofry owsiane z truskawkami +…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki serowe z jabłkami
4

Placuszki serowe z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki truskawkowe

Ślimaczki truskawkowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Dorsz zapiekany z porami
2

Dorsz zapiekany z porami

figmara figmara
figowe smaki

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babeczki Bananoffee
2

Babeczki Bananoffee

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

Sałatka z młodych ziemniaków,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
3

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny