Dorada pieczona

Dorada to ryba popularna w kuchni śródziemnomorskiej. W Hiszpanii, Grecji i Chorwacji jest nazywana „królową mórz”. Coraz częściej można ją spotkać również na północy Europy. Wspaniale nadaje się do grillowania, pieczenia i smażenia. Jej mięso jest delikatne i soczyste. Polecam upiec ją w folii, ryba doskonale wchłonie aromat tego co do niej włożymy, a mięso będzie tak soczyste, że rozpłynie się w ustach :).
Zdjęcie - Dorada pieczona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki :
2 dorady
2 duże ząbki czosnku
świeży tymianek
4 plastry cytryny + 2 cząstki cytryny do późniejszego skropienia
sól
Sposób przygotowania : Najpierw dokładnie myję ryby pod bieżącą wodą. Następnie usuwam łuski i patroszę. Ponownie myję, zwłaszcza w środku. Osuszam i oprószam solą w środku i na zewnątrz. Do środka wkładam po 2 plastry cytryny, przekrojony wzdłuż ząbek czosnku i wiązkę świeżego tymianku. Każda rybę zawijam w folię aluminiową. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Podaję z cząstką cytryny.

Przepisy z tych kategorii

Makrela pieczona z kolendrą i czosnkiem

Makrela pieczona z kolendrą i…

Beti Beti
kruche babeczki

Pulpety z dorsza

Pulpety z dorsza

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą
1

Dorsz w sosie cytrynowym z mus…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Skrei - zimowy dorsz z Norwegii

Skrei - zimowy dorsz z Norwegi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sandacz z ostrym, maślanym sosem

Sandacz z ostrym, maślanym sos…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Dorada z patelni czyli pyszny…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu