Dorada pieczona

Dorada to ryba popularna w kuchni śródziemnomorskiej. W Hiszpanii, Grecji i Chorwacji jest nazywana „królową mórz”. Coraz częściej można ją spotkać również na północy Europy. Wspaniale nadaje się do grillowania, pieczenia i smażenia. Jej mięso jest delikatne i soczyste. Polecam upiec ją w folii, ryba doskonale wchłonie aromat tego co do niej włożymy, a mięso będzie tak soczyste, że rozpłynie się w ustach :).
Zdjęcie - Dorada pieczona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki :
2 dorady
2 duże ząbki czosnku
świeży tymianek
4 plastry cytryny + 2 cząstki cytryny do późniejszego skropienia
sól
Sposób przygotowania : Najpierw dokładnie myję ryby pod bieżącą wodą. Następnie usuwam łuski i patroszę. Ponownie myję, zwłaszcza w środku. Osuszam i oprószam solą w środku i na zewnątrz. Do środka wkładam po 2 plastry cytryny, przekrojony wzdłuż ząbek czosnku i wiązkę świeżego tymianku. Każda rybę zawijam w folię aluminiową. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Podaję z cząstką cytryny.

Przepisy z tych kategorii

Skrei - zimowy dorsz z Norwegii

Skrei - zimowy dorsz z Norwegi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sandacz z ostrym, maślanym sosem

Sandacz z ostrym, maślanym sos…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Dorada z patelni czyli pyszny…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Pstrąg z trawą cytrynową i  imbirem

Pstrąg z trawą cytrynową i im…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Smażona flądra. Lepsza niż z nadmorskiej smażalni :)
1

Smażona flądra. Lepsza niż z n…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Łosoś pieczony w pergaminie - na azjatycką nutę
1

Łosoś pieczony w pergaminie -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit