Domowa kiszona czerwona kapusta

Na kiszonki czas jest zawsze. Można kisić cały rok i na bieżąco zajadać się zdrowymi kiszonkami. Dlaczego są takie zdrowe? Zawierają bakterie kwasu mlekowego, a więc są naturalnym probiotykiem. Oprócz tego dostarczają całe mnóstwo witamin, minerałów i błonnika. Sklepowe kiszonki nie zawsze są naprawdę kiszonkami, bo znaczna ich część jest zakwaszana sztucznie, najczęściej octem. Ani to smaczne, ani zdrowe. Kiszenie warzyw nie jest skomplikowane, można więc robić to samodzielnie w domu, w niewielkich ilościach.
Najpopularniejsza do kiszenia jest kapusta. Jeszcze niedawno nasze mamy i babcie obowiązkowo kisiły jesienią nie tylko poszatkowaną kapustę. Kiszono niewielkie główki w całości, umieszczając je między pociętymi wiórkami, a także jabłka. Z takiej ukiszonej całej główki przygotowywano gołąbki, pyszne jak żadne. Dzisiaj zapraszam Was na kiszoną czerwoną kapustę. Wystarczy niewielka główka, aby po tygodniu czy dwóch, cieszyć się pyszną surówką.

Zdjęcie - Domowa kiszona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
2 kg czerwonej kapusty
2 lekko czubate łyżki soli
2 średnie liście laurowe
2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego


Z kapusty usunąć zewnętrzne, brzydkie liście. Poszatkować ją przy użyciu noża lub szatkownicy. Przełożyć do dużej miski, wsypać sól, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut i ponownie wymieszać. Kapusta powinna w tym czasie puścić sok. Przełożyć ją do dużego wyparzonego wrzątkiem naczynia, na przykład do kamionkowego garnka lub słoja. Mocno ugnieść, aby usunąć powietrze spomiędzy kawałków kapusty. Na górze powinno się zebrać sporo soku.
Na wierzchu położyć talerzyk, a na nim coś ciężkiego. Można wykorzystać wypełniony wodą słoik. Ważne, żeby kapustę mocno docisnąć. Odstawić na 7-10 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do mniejszych słoików, dokładnie i mocno ugniatając ją. Przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotowywać taką kapustę w ilościach, które w miarę na bieżąco będziemy zjadać. Można też zrobić jej więcej, a po ukiszeniu i dokładnym ugnieceniu jej w słoikach, pasteryzować przez 10-12 minut.


Zdjęcie - Domowa kiszona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co można zrobić z takiej kapusty?

  • surówki
  • kapustę zasmażaną
  • zupę




Lubicie czerwona kapustę? Jedliście kiszoną?

Przepisy z tych kategorii

Młoda kiszona kapusta

Młoda kiszona kapusta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszonka z czerwonej kapusty przepis
1

Kiszonka z czerwonej kapusty p…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Najlepsza, bo swoja kapusta kiszona
1

Najlepsza, bo swoja kapusta ki…

figmara figmara
figowe smaki

Kiszona czerwona kapusta
2

Kiszona czerwona kapusta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kapusta kiszona
2

Kapusta kiszona

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików
12

Sałatka z czerwonej kapusty do…

gania gania
My cuisine