Czosnek marynowany

Zdjęcie - Czosnek marynowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał jego zapachu za co najmniej niestosowny. Podobno król Francji, Henryk IV, miał "oddech, który powaliłby wołu z odległości dwudziestu kroków". Niestety już kilkadziesiąt lat później czosnek zaczęto postrzegać jako pożywienie biedoty i wieśniaków, niegodne wybrednego podniebienia wyższych klas.
Na szczęście w dzisiejszych czasach mamy gumy do żucia i możemy się z czystym sumieniem zajadać potrawami z dodatkiem czosnku. A i nasz stosunek do dobroczynnych właściwości czosnku jest bardziej przychylny. Stawiamy na naturalne pokarmy i wyrazisty smak. Pokochaliśmy przyprawy i kiedyś mało popularne warzywa i odkrywamy je na nowo.
Mamy dla was dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Może być znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs, nada im aromatu i wyrazistości. A po upieczeniu możemy go rozsmarować na podpieczonym kawałku razowego pieczywa i traktować jako skromną przystawkę.
Potrzebujemy:

3 główki czosnku
20 g cukru
1 łyżeczkę soli
0,5 litra wody
100 ml octu spirytusowego 10%

Wykonanie:
Główki czosnku oddzielamy i obieramy każdy ząbek. Wodę mieszamy z cukrem, octem i solą i gotujemy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień i wrzucamy czosnek, który gotujemy przez 1 minutę. Wszystko przelewamy do wyparzonych słoiczków i porządnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i studzimy, Przechowujemy w lodówce.
Czosnek taki jest najsmaczniejszy po 2 tygodniach.
Smacznego!

Zdjęcie - Czosnek marynowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czosnek marynowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pikle z warzyw
1

Pikle z warzyw

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kalarepa kiszona

Kalarepa kiszona

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kiszona biała rzodkiew daikon

Kiszona biała rzodkiew daikon

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sos tatarski z kaparami
2

Sos tatarski z kaparami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety z ziemniaków i boczniaków
2

Kotlety z ziemniaków i bocznia…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Zdrowa zupa z ogórków kiszonych

Zdrowa zupa z ogórków kiszonyc…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami

Fasola pieczona z jabłkami, żu…

food² food²
Food Square

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Surówka z kiszonej kapusty z karmelizowaną marchewką

Surówka z kiszonej kapusty z k…

napiecyku napiecyku
napiecyku