Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Zdjęcie - Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 6 Truskawki, czekolada i szampan - to zdecydowanie zestaw idealny na Walentynki. A te wszystkie wspaniałe smaki znajdziecie w jednym wypieku. Delikatny i uroczy torcik, choć nie za słodki z pewnością uczyni ten dzień wyjątkowym. Bez względu na to, czy obchodzicie Walentynki czy też nie, to i tak życzę Wam wielkiej, niekończącej się miłości. Kochajcie się mniej niż jutro, a więcej niż wczoraj...


Czas przygotowania 40 min
Czas gotowania 1 hr
Czas przygotowania 1 hr 40 min

Ciasto czekoladowe

  1. 200 g mąki pszennej
  2. 280 g brązowego cukru
  3. 170 ml oleju rzepakowego
  4. 200 ml mleka
  5. 60 g kakao
  6. 4 jajka
  7. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  8. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem szampański

  1. 250 ml śmietanki 36 %
  2. 180 ml szampana wytrawnego + 100 ml
  3. 3 żółtka
  4. 4 łyżki cukru pudru
  5. 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  6. 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Mus truskawkowy

  1. 300 g truskawek *
  2. 3 łyżki cukru
  3. 2-3 łyżki soku z cytryny

Dekoracja

  1. świeże truskawki i borówki
  2. listki mięty

Ciasto czekoladowe

  1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przy pomocy miksera, dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie i krótko do połączenia się składników.
  2. Dno formy o wielkości około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wierzch ciasta ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.

Krem szampański

  1. 100 ml szampana doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze do podwojenia objętości. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych żółtek szampana, powstanie puszysta pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną masę z żółtek, żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Krem chłodzimy w lodówce.

Mus truskawkowy

  1. Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.

Przełożenie

  1. Jeden blat ciasta czekoladowego przy pomocy tylki nr 12 dekorujemy kremem. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę serca dekorujemy na około kremem szampańskim. W środku tą samą tylką wykładamy mus truskawkowy. Delikatnie przykrywamy drugim blatem ciastem, które w ten sam sposób dekorujemy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami mięty.
  2. * użyłam mrożonych truskawek

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe serce dla Walentynki

Czekoladowe serce dla Walentyn…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
2

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Mini bezy z owocami i bitą śmietaną
1

Mini bezy z owocami i bitą śmi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Love Cake - ciasto miłości ze Sri Lanki

Love Cake - ciasto miłości ze…

food² food²
Food Square

Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki

Walentynkowe czekoladowo-burac…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Trufle piernikowe  II

Trufle piernikowe II

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb