Czekoladowe pierogi z twarogiem i malinowym sosem. Lepienie z dobrą energią…

Zdjęcie - Czekoladowe pierogi z twarogiem i malinowym sosem. Lepienie z dobrą energią… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi lata…Można podać je na obiad lub na podwieczorek. Wybór zależy od ochoty na jedzenie i od nastroju. Ulepione z radością nakarmią ukochane brzuszki!
Nie wiem które lubię najbardziej…te z samymi owocami, czy z twarogiem i owocowym sosem, albo wytrawne…Lubię je wszystkie całym swoim jestestwem.
Już na etapie przygotowywania ciasta zaczyna się zapalać iskierka tajemnicy…Bo ciasto w pierogach jest tak samo ważne jak ich środek! To razem muszą zgrać się doskonale i stworzyć duet, który stanie się jednością. Należy więc z dobrą energią połączyć je w całość.
Dzisiejsze lepienie na słodko zalecam właśnie w taki letni czas. Jest dobry twaróg i sezonowe owoce. Niech nam się ulepią!

Zdjęcie - Czekoladowe pierogi z twarogiem i malinowym sosem. Lepienie z dobrą energią… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowe pierogi z twarogiem i malinowym sosem

300 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
30 g masła
1 jajko
3 łyżki czekolady w proszku van Houten
szczypta soli

400 g wiejskiego twarogu
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru trzcinowego bio
1 żółtko

200 g świeżych malin
2 łyżki melasy z granatów

Mąkę, sól i czekoladę przesiewamy do miski. W rondelku roztapiamy masło z wodą, wlewamy je do ciasta i na koniec dodajemy roztrzepane jaja. Całość mieszamy łyżką i wyrabiamy na oprószonym mąką blacie przez ok. 10 minut. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk – gdyby jednak nie odchodziło odchodziło od dłoni, trzeba podsypać blat mąką i  wyrabiać ciasto kolejne 3 minuty. Gotowe ciasto odkładamy pod przykryciem na 15 minut, żeby się zrelaksowało.

W misce mieszamy składniki farszu – twaróg, cukier trzcinowy i waniliowy, żółtko.

Ciasto dzielimy na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym przy użyciu szklanki wycinamy z nich kółka. Na każde kółko z ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, po czym szczelnie zlepiamy jego końce. Ulepione pierogi układamy na ściereczce oprószonej mąką.

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy pierogi partiami. Gotujemy je ok. 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

Robimy sos. W garnku umieszczamy melasę i wrzucamy połowę malin. Podgrzewamy aż maliny puszczą sok. Wyłączamy grzanie i dodajemy pozostałe maliny. Sosem polewamy pierogi i podajemy.

Przepisy z tych kategorii

Sernik czekoladowo – dyniowy z pieprzem i chilli

Sernik czekoladowo – dyniowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ciasto czekoladowo – kokosowe
1

Ciasto czekoladowo – kokosowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tort czekoladowy
3

Tort czekoladowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort orzechowo – kokosowy z fr…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Domowy Baton Twix + film Jak zrobić
2

Domowy Baton Twix + film Jak z…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Tort Raffaello

Tort Raffaello

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Kostka malinowa

Kostka malinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Malinowo-kokosowy shake na mleku roślinnym
1

Malinowo-kokosowy shake na mle…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto z pianką z malinami na biszkoptach - bez pieczenia !
1

Ciasto z pianką z malinami na…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tort malinowo czekoladowy

Tort malinowo czekoladowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami
3

Omleciki biszkoptowe z bitą śm…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sok malinowy

Sok malinowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka