Czekoladowe ciasto ze śliwkami. Przepis na szczęśliwy listopad!

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto ze śliwkami. Przepis na szczęśliwy listopad! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dekadencki listopad…Od dwóch dni snuje się mgłami, mżawką i krótkim dniem…
Wynagrodzeniem jest długi weekend pełen atrakcji, spotkań i pysznego jedzenia.
W sumie listopad jest raz w roku i jeżeli nie zwrócimy na niego zbytniej uwagi, szybko przeminie i pójdzie w niepamięć… A że lubię wypełniać sobie nieciekawe pogodowo dni różnymi miłymi akcentami, dzieje się!
W kuchni trochę mniej, bo zrobiliśmy sobie food trip po różnych miejscach.
Zdobyłam się jednak na deser, który w listopadzie jest bardzo à propos. Ciasto z gorzką belgijską czekoladą i dojrzałymi śliwkami. Gorzka czekolada (dobrej jakości!) poprawia humor, jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii. Zawiera magnez. Poprawia pamięć i koncentrację. Wpływa na wytwarzanie serotoniny i endorfin. Serotonina przeciwdziała depresji, a endorfiny są źródłem szczęścia i dobrego samopoczucia.
Zapraszam więc po przepis na szczęśliwy listopad!

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto ze śliwkami. Przepis na szczęśliwy listopad! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
ciasto
100 g miękkiego masła eko
100 g cukru trzcinowego bio
4 szczęśliwe jajka
200 g mąki tortowej bio
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
100 g ciemnej belgijskiej czekolady 72% kakao
300 g świeżych śliwek bez pestek

polewa cytrynowa
2 łyżki soku z cytryny bio
50 g cukru pudru

forma do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę  wykładamy papierem do pieczenia. Mękę przesiewamy do miski i mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę topimy na małym ogniu. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka – cały czas ubijając. Miksując, partiami wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą. Wreszcie wlewamy ostudzoną czekoladę i mieszamy ją dokładnie z ciastem. Wlewamy do formy i układamy na wierzchu połówki śliwek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i z formy razem z papierem i umieszczamy na kratce aby przestygło. Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem i polewamy ciasto. Kroimy je na kwadraty i podajemy jeszcze lekko ciepłe.

A może upieczesz bułki ze śliwkami i migdałową kruszonką ?

Przepisy z tych kategorii

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałwowo-czekoladowy mazurek

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami. WielkaNoc!

Mazurki z kremem cytrynowym i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mazurek z kajmakiem
1

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Sos winegret
1

Sos winegret

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Babka z kremem cytrynowym
1

Babka z kremem cytrynowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kremówka z lukrem pomarańczowym

Kremówka z lukrem pomarańczowy…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczony filet kurczaka z marynaty cytrynowo – miodowej
1

Pieczony filet kurczaka z mary…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto kukurydziane z czerwonymi pomarańczami

Ciasto kukurydziane z czerwony…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brioche Pain Perdu z pomarańczami. Spokój ducha o poranku…

Brioche Pain Perdu z pomarańcz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami