Cytrynowe ciasto z malinami

Wilgotne cytrynowe ciasto z malinami i kruszonką to prosty wypiek, ale bardzo smaczny. Ciasto jest na bazie jogurtu greckiego, mleka oraz oleju Kujawskiego przez co zachowuje swoją świeżość nawet po 3 dniach od upieczenia.

 

Ciasto ma cudowny cytrynowo-malinowy zapach, który unosi się podczas pieczenia. Do tego chrupiącą kruszonka na wierzchu również z cytrynowym posmakiem. Cytryna i malina bardzo dobrze się łączą, dzięki czemu uzyskuje tak dobre ciasto.

Gotowe w kilka chwil, właściwie wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Każdy poradzi sobie z takim przepisem, możesz także w przygotowanie zaangażować dzieci.

Wypiek przygotowany w ramach programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.

Kliknij TUTAJ i dowiedz się jak możesz wspomóc we własnym ogródku lub balkonie pszczoły.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CYTRYNOWE CIASTO Z MALINAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 280 g mąki tortowej
  • 140 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 60 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 jajko, duże
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g mąki tortowej
  • 80 g masła, zimnego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 80 g cukru

DODATKOWO:

  • 250 g malin świeżych lub mrożonych

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Mleko miksujemy razem z cukrem, jogurtem, olejem, jajkiem oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy suche składniki i miksujemy jedynie do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm lub nieco większej wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i na wierzchu układamy świeże lub mrożone maliny.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.

* Czas pieczenia zależy od tego czy używasz świeżych lub mrożonych owoców. Jeśli używasz mrożonych czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 min.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciastka owsiane z żurawiną
1

Ciastka owsiane z żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ciasteczka owsiane bez pieczen…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bananowe ciasteczka owsiane
1

Bananowe ciasteczka owsiane

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owsiane ciasteczka z dynią
1

Owsiane ciasteczka z dynią

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną

Tarta ciasteczkowa z bananami,…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ciastka owsiane z czekoladą
1

Ciastka owsiane z czekoladą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Kotlety drobiowe po parysku
1

Kotlety drobiowe po parysku

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Wytrawne gofry z cheddarem i b…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
3

Ciasto na maślance z truskawka…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne