Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 125 ml groszku cukrowego (można zastąpić mrożoną fasolką szparagową, ale nie będzie tak
  • chrupiąca)
  • 75 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 15-30 ml (1-2 łyżki) sosu rybnego
  • 15 ml (1 łyżka) oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 12-16 oczyszczonych krewetek świeżych lub rozmrożonych
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • skórka i sok z ½ limonki
do podania:
  • placki chlebowe lub inne pieczywo, makaron ryżowy, albo ryż
  • ćwiartki limonki
Przygotowanie

Szalotkę, czosnek i chili posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane składniki, dodać imbir, kurkumę, kolendrę i paprykę. Podsmażać, mieszając przez 30 sekund.


Dodać połowę mleczka kokosowego i bulion lub wodę. Doprowadzić do wrzenia. Dorzucić groszek, gotować przez 2-3 minuty. Dodać przekrojone na połówki pomidorki, krewetki i skórkę z limonki. Gotować kolejne 3 minuty. Jeżeli krewetki były gotowane, należy wrzucić je na ostatnią minutę, tylko do podgrzania.


Curry doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki. Podawać z plackami chlebowymi, ryżem lub makaronem ryżowym.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Zupa jarzynowa z łososiem
1

Zupa jarzynowa z łososiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pomidory nadziewane tuńczykiem

Pomidory nadziewane tuńczykiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Sałatka meksykańska z kurczaki…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka kruche z makiem

Ciasteczka kruche z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Korzenny fondant czekoladowy

Korzenny fondant czekoladowy

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Minipączki serowo-kokosowe

Minipączki serowo-kokosowe

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert

Bułeczki miodowe pieczone z se…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Lukrowane pierniczki z czekoladą
1

Lukrowane pierniczki z czekola…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Tort makowy na kruchym spodzie
1

Tort makowy na kruchym spodzie

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka kruche z makiem

Ciasteczka kruche z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Korzenny fondant czekoladowy

Korzenny fondant czekoladowy

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto milionera ze słonymi precelkami

Ciasto milionera ze słonymi pr…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim