Cukinia w curry

Praktycznie co roku eksperymentuję z przetworami. Nie wiem co wyjdzie z tego obecnego, powiem Wam za jakiś czas. Przepis wrzucam jednak już dziś, może będzie dla kogoś inspiracją. Cukinię lubię, curry lubię, ocet lubię. Nie sądzę, że będę kręciła nosem. Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 600 ml. Uczulam tylko, że z ilością zalewy, różnie bywa. Wszystko zależy od ilości cukinii, jaką upchacie w słoikach. Może być jej trochę za mało lub trochę za dużo (tej zalewy :)). Ja musiałam ją jednak uzupełnić, ilość składników u mnie w przepisie jest już powiększona.

Miałam napisać jak wyszły. Wyszły pyszne.



Zdjęcie - Cukinia w curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
2,5 kg cukinii
8 szklanek wody
2 szklanki octu
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki curry
biała gorczyca


Do garnka wlewamy wodę, ocet, dokładamy ząbki czosnku, liście laurowe, sól, cukier i curry, gotujemy minutę i odstawiamy. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 0,5 cm. Jeżeli plasterki są za duże, przekrójcie je na pół. Na dno wyparzonych słoików wsypujemy parę ziaren gorczycy, dorzucamy do nich plasterki cukinii - układamy je dość ściśle. Wszystko zalewamy odcedzoną zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Możecie też nie pozbywać się dobroci z zalewy, tylko je poupychać razem z cukinią. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, 30 minut w 130 stopniach.


Przepisy z tych kategorii

Ketchup z cukinii
1

Ketchup z cukinii

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Cukinia marynowana w zalewie curry
1

Cukinia marynowana w zalewie c…

Beti Beti
kruche babeczki

Kechup z cukinii
1

Kechup z cukinii

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Konfitura z cukinii
1

Konfitura z cukinii

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Korzenna cukinia  na ostro
2

Korzenna cukinia na ostro

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z cukinii na zimę - pikantna
6

Sałatka z cukinii na zimę - pi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit