Cukinia pieczona z czosnkiem w oliwie i ziołach. Na teraz, na potem…

Zdjęcie - Cukinia pieczona z czosnkiem w oliwie i ziołach. Na teraz, na potem… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jest sposób na zamknięcie sezonowej cukinii na potem. Na zimę, na jesienną chandrę, na kulinarną orgię…Bo tak przygotowana smakuje doskonale! Traci swój nijaki smak i staje się prawdziwym rarytasem. Tak przygotowaną cukinię dodaję do sałatek, makaronów, focaccii, jako dodatek do serów, na kanapki… Wykorzystuję też oliwę –  do maczania bagietki, polewam nią sałatki, zupy, przygotowuję na niej grzanki. Jest pyszna i aromatyczna!
Zimą nie kupuję cukinii w sklepach. Wiadomo, że nie jest rodzima i musiała pokonać tysiące kilometrów, żeby dotrzeć do naszego zimnego kraju…Zdarza mi się zamawiać włoskie warzywa z Sycylii od sprawdzonego dostawcy. Są dobre jakościowo i często mają certyfikat eko. Staram się omijać chemiczne dodatki w naszym jadłospisie i dlatego chcę wiedzieć skąd pochodzą warzywa i jak zostały wyprodukowane. Spróbujcie przechować w ten sposób trochę sezonowej cukinii. Na teraz, na potem…

Zdjęcie - Cukinia pieczona z czosnkiem w oliwie i ziołach. Na teraz, na potem… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cukinia pieczona z czosnkiem w oliwie i ziołach
1 kg młodych cukinii
1 głowka czosnku
suszony tymianek
sól morska i pieprz
oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowujemy słoiki i zakrętki – myjemy je i wyparzamy wrzątkiem. Zostawiamy aby wyschły. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i skrapiamy oliwą. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy na grubsze plastry – razem ze skórką! Układamy jedną warstwą na blasze, skrapiamy oliwą. Obok układamy ząbki czosnku – z łupiną. Blachę wkładamy do nagrzanego pieca i zapiekamy plastry cukinii aż będą miękkie i zrumienione – ok. 25 minut.  Oliwę podgrzewamy w rondelku z gałązkami suszonego tymianku – powinna być gorąca, ale nie gotować się! Za pomocą widelca układamy plastry cukinii w słoikach. Do każdego dodajemy czosnek- wyjmujemy go z łupiny, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, wkładamy gałązkę suszonego tymianku z oliwy, wlewamy oliwę  i zakręcamy pokrywki. Kiedy wykorzystamy całą cukinię, słoiki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C i zostawiamy je tam na 30 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki na noc. Przechowujemy je w suchym i chłodnym miejscu.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto jogurtowe z owocami
4

Ciasto jogurtowe z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia

Ciasto pijana śliwka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort z truskawkami i bitą śmietaną
1

Tort z truskawkami i bitą śmie…

food² food²
Food Square

Nocny chleb ze szparagami

Nocny chleb ze szparagami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łosoś pieczony z botwinką

Łosoś pieczony z botwinką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Tarta ze szparagami na cieście francuskim
1

Tarta ze szparagami na cieście…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sabih – izraelski street-food

Sabih – izraelski street…

food² food²
Food Square

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa

Smażone ziemniaki w jogurcie z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym

Makaron ze szparagami, zielony…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!