Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką

Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ciasto ze śliwkami, z kruszynką migdałową i cukrem różanym. Róża niesamowicie wydobywa smak śliwek. Ciasto z mąki chlebowej orkiszowej. Zaczęłam wyrabiać ciasto i jakoś dziwnie było karmelowe . Na opakowaniu przeczytałam, że to chlebowa mąka orkiszowa. Jemy więc chlebowe orkiszowe ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne i rustykalne. I zdrowe.


Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto
500 gram mąki orkiszowej
50 gram szklanki ksylitolu lub 100 gram cukru trzcinowego
30 gram drożdży
100 ml mleka ciepłego
100 gram masła roztopionego
50 gram cukru różanego
3 żółtka
szczypta soli

Kruszonka

garść migdałów
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyki cukru różanego
80 gram zimnego masło pociętego w kostkę

ok kilograma śliwek, umytych przeciętych na pół


Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Drożdże utrzeć z łyżką cukru, wlać odrobinę mleka i posypać na wierzchu mąką. Zaczyn odstawić na kilka minut. Kiedy ruszy przesiać mąkę, zrobić dołek na środku i wlać ciepłe mleko, dodać żółtka, cukier/ ksytlitol, cukier różany i wyrabiać ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączą cienką stróżką wlać rozpuszczone chłodne masło. Ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarowanym masłem.
Włożyć ciasto. Na wierzch ułożyć śliwki i posypać kruszoną. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.


Kruszonkę przygotowałam wkładając migdały do malaksera, pulsacyjnie zmiksowałam, następnie dodałam mąki, cukier różany i zimne masło i też puslsacyjnie zmieszałam.


Piec w 200 stopniach ok 40-45 minut.


Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów

Podobne przepisy