Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Miałam w domu śliwki i chęć na coś słodkiego. I tak powstał prosty, smaczny placek ze śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez orzechów. Zajadajcie póki śliwek dostatek!
Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
ciasto:
250 g mąki
125 g masła
60 g cukru (lub ksylitolu)
1 jajo
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek)
2 łyżki maki kukurydzianej
1 łyżka cukru (ksylitolu)

Kruszonka:
75 g masła
75 g mąki
75 g zmielonych orzechów
40 g cukru (ksylitolu)

Przygotowanie:
składniki ciasta zagnieść ręcznie lub włożyć do robota, zagniatać aż ciasto się scali i utworzy kulę. Wyjąć, rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia lub folii do żywności. Formę (ok 23 cm) nasmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Umyte owoce pozbawić pestek i przekroić na 4 części. Wymieszać w misce z cukrem i mąką kukurydzianą. Przygotować kruszonkę. Składniki rozetrzeć palcami tak aby mąka z masłem utworzyła grudki. Na przygotowany spód wyłożyć owoce, posypać kruszonką Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 45 minut. Smacznego!
Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów