Ciasto Kinder Country bez pieczenia + film

Ciasto Kinder Country bez pieczenia to kolejna propozycja deseru, inspirowanego popularnym batonikiem, znakomity smakołyk dla wszystkich miłośników słodkości. Puszysta masa z serkiem mascarpone, śmietaną kremówką i mlekiem skondensowanym, a do tego ekspandowana pszenica oraz czekolada, to świetne połączenie składników, wyśmienity pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia.

 

Zdjęcie - Ciasto Kinder Country bez pieczenia + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  • składniki na tortownicę 26 cm

                      spód

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

150 g ekspandowanej pszenicy

                   masa 

500 g serka mascarpone

150 g mleka skondensowanego słodzonego

350 ml śmietany 30 %

2 opakowania śmietan- fixu

40 g ekspandowanej pszenicy

              polewa

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

150 ml śmietany 30%

około 1/2 szklanki ekspandowanej pszenicy do dekoracji

  • przepis

W garnku umieszczamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej często mieszając. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z ognia. Do miski wsypujemy ekspandowaną pszenicę, dodajemy do niej rozpuszczoną jeszcze gorącą czekoladę i wszystko dokładnie razem łączymy. Gotową masę na spód ciasta przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie ją rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Do miski przekładamy serek mascarpone, wlewamy mleko skondensowane słodzone i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy śmietan fixy. Ubitą śmietanę przekładamy do masy z mascarpone oraz mleka skondensowanego i całość krótko miksujemy aż składniki się połączą.  Do masy wsypujemy pszenicę ekspandowaną i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy.

Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia i wszystko studzimy. Ciasto polewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladą dokładnie ją rozprowadzając. Wierzch posypujemy ekspandowaną pszenicą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

 

Zdjęcie - Ciasto Kinder Country bez pieczenia + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z kremem mascarpone i malinami
2

Tarta z kremem mascarpone i ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu