Ciasto Kinder Country bez pieczenia + film

Ciasto Kinder Country bez pieczenia to kolejna propozycja deseru, inspirowanego popularnym batonikiem, znakomity smakołyk dla wszystkich miłośników słodkości. Puszysta masa z serkiem mascarpone, śmietaną kremówką i mlekiem skondensowanym, a do tego ekspandowana pszenica oraz czekolada, to świetne połączenie składników, wyśmienity pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia.

 

Zdjęcie - Ciasto Kinder Country bez pieczenia + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  • składniki na tortownicę 26 cm

                      spód

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

150 g ekspandowanej pszenicy

                   masa 

500 g serka mascarpone

150 g mleka skondensowanego słodzonego

350 ml śmietany 30 %

2 opakowania śmietan- fixu

40 g ekspandowanej pszenicy

              polewa

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

150 ml śmietany 30%

około 1/2 szklanki ekspandowanej pszenicy do dekoracji

  • przepis

W garnku umieszczamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej często mieszając. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z ognia. Do miski wsypujemy ekspandowaną pszenicę, dodajemy do niej rozpuszczoną jeszcze gorącą czekoladę i wszystko dokładnie razem łączymy. Gotową masę na spód ciasta przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie ją rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Do miski przekładamy serek mascarpone, wlewamy mleko skondensowane słodzone i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy śmietan fixy. Ubitą śmietanę przekładamy do masy z mascarpone oraz mleka skondensowanego i całość krótko miksujemy aż składniki się połączą.  Do masy wsypujemy pszenicę ekspandowaną i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy.

Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia i wszystko studzimy. Ciasto polewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladą dokładnie ją rozprowadzając. Wierzch posypujemy ekspandowaną pszenicą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

 

Zdjęcie - Ciasto Kinder Country bez pieczenia + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śmietanowiec z galaretką
2

Śmietanowiec z galaretką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chrupiące gofry
1

Chrupiące gofry

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto kryształek

Ciasto kryształek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rurki z kremem mascarpone
1

Rurki z kremem mascarpone

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka z Rudolfem
2

Ciasteczka z Rudolfem

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Ciasto Smerfetka bez pieczenia + film - Jak zrobić
1

Ciasto Smerfetka bez pieczenia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowiec z owocami bez pieczenia + film
1

Jogurtowiec z owocami bez piec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Falafel z ziołami
1

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Mini chałka z kruszonką
1

Mini chałka z kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sałatka z porem i jajkami
1

Sałatka z porem i jajkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Compote z rabarbaru

Compote z rabarbaru

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Jagielnik mango z nerkowcami i żelką mango

Jagielnik mango z nerkowcami i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj