Ciasto cappucino w 15 minut!

Dobrze wiecie, ze uwielbiam takie błyskawiczne ciasta, które nie wymagają pieczenia.
Jest ich na blogu całkiem sporo!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto cappuccino, który mama przyniosła z pracy od koleżanek.
Ciasto z lekką, puszystą, kawowo-śmietanową na kruchym, herbatnikowym spodzie.
Zachwycające!
Wielbiciele kawy i nie tylko z przyjemnością skuszą się na dokładkę.
Ciasto robi się bardzo szybko, a składniki bez problemu dostaniecie w każdym sklepie.
Nie jest drogie i nie wymaga pieczenia.
Idealne na każda okazję!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
MASA CAPPUCCINO:
-kawa cappuccino ( np. orzechowa lub śmietankowa ) – 4 łyżki
-śmietana 30% – 500 ml
-cukier puder – 3 łyżki
-żelatyna – 2 łyżeczki
MASA ŚMIETANOWA:
-śmietana 36% – 500 ml
-cukier puder – 3 łyżki
-żelatyna – 2 łyżeczki
DODATKOWO:
-herbatniki kakaowe – 150 g
-biszkopty podłużne – 250 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obie żelatyny rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody ( osobno ).
Na spodzie blachy układamy herbatniki kakaowe.
MASA CAPPUCCINO:
500 ml śmietany 30% ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.
Mieszamy z lekko podgrzaną żelatyną ( hartując wcześniej jak zupę – ważne! ), dodajemy kawę.
Tak zmiksowaną masę wykładamy na herbatniki, wygładzamy.
Układamy biszkopty.
MASA ŚMIETANOWA:
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dodajemy lekko podgrzaną żelatynę ( również wcześniej hartując ).
Wykładamy na biszkopty, wygładzamy, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!