Ciastka z białą czekoladą

Przepisów na kruche ciastka chyba nigdy zbyt wiele, tym razem domowe ciastka z białą czekoladą, suszoną żurawiną i mnóstwem chrupiących orzechów oraz aromatyczną skórką z pomarańczy. Do ciasta dodane są również płatki owsiane i  mieszanka mąki pszennej tortowej i pełnoziarnistej dzięki takim składnikom ciastka są bardzo chrupiące i niesamowicie smaczne.

Ciastka robi się bardzo szybko, trzeba tylko wcześniej uprażyć orzechy, a następnie połączyć wszystkie składniki. W tym przepisie ciasto trzeba rozwałkować na placek o grubości około 5 mm , a następnie wyciąć kółeczka, ciastka dekorujemy białą czekoladą po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu. Oczywiście do dekoracji można użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej, a na wierzchu dodatkowo posypać siekane orzechy lub startą skórkę z pomarańczy. Przepis troszkę zmodyfikowany pochodzi z książki „Słodko” Yotam Ottolenghi i Helen Goh delikanie.

Ciastka z białą czekoladą

Chrupiące pełne orzechów, żurawiny i płatków owsianych ciasteczka z białą czekolady.

Rodzaj Desery Przygotowanie 20 minutes Gotowanie 18 minutes Razem 38 minutes
Porcje 30

Składniki

Składniki na ciastka

  • 150 g mąki pszennej może być mąka tortowa + do podsypania
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 200 g masła może być olej kokosowy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 130 g żurawiny suszonej
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 150 g orzechów dałam pół na pół laskowe z włoskimi
  • 150 g płatków owsianych górskich

Dodatkowo

  • 200 g białej czekoaldy

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja góra-dół. Na blaszkę wysypać orzechy, wstawić je do piekarnika i prażyć przez około 8 minut lub do chwili, kiedy orzechy zarumienią się, Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie otrzeć ze skórek i posiekać dość grubo.

  2. Żurawinę skropić sokiem z pomarańczy i odstawić na około 10 minut. Do miski wsypać mąki, sól, płatki owsiane, wymieszać i odstawić.

  3. Do miski miksera włożyć pokrojone w kostkę miękkie masło dodać cukier, skórę z pomarańczy i zacząć ucierać masę jednocześnie dosypywać mąki ciasto wyrobić na średnich obrotach do połączenia się składników. Teraz można dodać żurawinę i orzechy i jeszcze raz zagnieść tym razem krótko, wystarczy tylko chwila, aby wszystko połączyło się.

  4. Ciasto wyjąć na lekko oprószony mąką blat, zagnieść/uformować kulę, przeciąć na pół, rozwałkować połowę ciasta ma placek o grubości około 0,5 cm, a następnie wyciąć kółka o średnicy 7 cm. Ciastka układać na przygotowane blachy. To samo zrobić z pozostałą częścią ciasta.

  5. Ciastka pieczemy przez około 18 minut do zarumienienia się wierzchy ciastek. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika. przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciastka będą już zimne można w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Stopiona czekoladę rozprowadzić na wierzchu ciastek do tego wystarczy łyżka stołowa. Nabrać porcję czekolady wylać ją na wierzch ciastka, a następnie spodem łyżki rozprowadzić czekoladę po całej powierzchni. Ciastka odłożyć do całkowitego zastygnięcia czekolady.

  6. Smacznego!

Notatki

Do dekoracji ciastek można użyć również ciemnej czekolady lub lukru.

Zamiast mieszanki orzechów laskowych i włoskich można użyć prażonych migdałów lub orzechów nerkowca.

Zdjęcie - Ciastka z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczone ravioli z czekoladą
4

Pieczone ravioli z czekoladą

Dzi Dzi
karmelowy

Muffiny dwa kolory –  marmurkowe

Muffiny dwa kolory – marmurko…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasteczka z kawałkami czekolady- chocolate chip cookies

Ciasteczka z kawałkami czekola…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym

Tartaletki kakaowe z kremem śm…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Proste babeczki czekoladowe
1

Proste babeczki czekoladowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babeczki Oreo

Babeczki Oreo

ilovebake ilovebake
I Love Bake