Ciastka owsiane z czekoladą

Ferie, aktywny wypoczynek i zwiększone zapotrzebowanie na coś smacznego i dającego dużo energii. Mam coś takiego dla Was – ciastka owsiane z czekoladą. Ciastka poza płatkami owsianymi i czekoladą, a właściwie mieszanką czekolady białej i ciemnej mają jeszcze w swoim składzie suszoną żurawinę i grubo siekane orzechy laskowe. Ciastka owsiane z dodatkiem bakalii zawsze są dobre, a te poza tym, że są smaczne, są również bardzo łatwe do przygotowania. Przygotowanie ich zajmie Wam nie więcej niż piętnaście minut, a kolejne piętnaście pieczenie, błyskawiczny przepis! Ciastka po całkowitym wystudzeniu można zamknąć do plastikowej torebki lub puszki i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na spacer. Można przechowywać je przez kilkanaście dni oczywiście, jeśli tyle wytrzymają  i wcześniej nie zostaną zjedzone 😉 Ładnie zapakowane mogą być fantastycznym prezentem, a dziś mamy Walentynki, więc jeśli obchodzicie to święto, to może upieczecie ciasteczka dla ukochanej osoby!

Zdjęcie - Ciastka owsiane z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj

Ciastka owsiane z czekoladą

Macie ochotę na ciastka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami? Prosty pyszny i szybki przepis.

Rodzaj:

Desery

Przygotowanie :15 minut

Gotowanie 12 minut

Razem 27 minut

Porcje 24

Tutaj możesz zmienić ilość porcji

Autor: Anna

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 175 g płatków owsianych górskich
  • 140 g masła pokrojonego w kostkę
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 35 g orzechów laskowych grubo posiekanych
  • 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę
  • 50 g białej czekolady pokrojonej w kosteczkę
  • 2 duże jajka

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C

  2. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera stacjonarnego według podanej kolejności, wymieszać do połączenia się składników, trwa to chwilkę

  3. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na papier układać równe porcje ciasta, ja odmierzam porcje łyżką do lodów, między kulami ciasta zachować odstępy

  4. Dłoń zwilżyć wodą i spłaszczyć każda kulkę ciasta, wystarczy delikatnie nacisnąć tak, aby z kulki zrobił się placek o grubości około 5-7 mm

  5. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 12-15 minut do zarumienienia się wierzchu ciastek

  6. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć ciastka na kratkę do wystudzenia

  7. Zimne ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilkanaście dni

  8. Smacznego!

Notatki

Jeśli nie macie miksera stacjonarnego, który mógłby wymieszać ciasto, to można zrobić to ręcznie. Należy w tym celu w jednej misce umieścić masło ( w tym przypadku lepiej, żeby było w temp. pokojowej) i jajka zmiksować ręcznym mikserem na puszystą masę, a następnie zacząć dodawać składniki suche, dalej można mieszać łyżką lub ręką.

Zdjęcie - Ciastka owsiane z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka owsiane z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciastka Brownie z kremem czekoladowym

Ciastka Brownie z kremem czeko…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto kajmakowa porzeczka
2

Ciasto kajmakowa porzeczka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mus czekoladowy z granatem
1

Mus czekoladowy z granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto z czerwonej fasoli i kakao
1

Ciasto z czerwonej fasoli i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placki śniadaniowe z twarogiem

Placki śniadaniowe z twarogiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

figmara figmara
figowe smaki

Wytrawne gofry – z serem pleśniowym, chorizo i groszkiem

Wytrawne gofry – z serem pleśn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsianka z bananem i masłem orzechowym
2

Owsianka z bananem i masłem or…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Burgery warzywne

Burgery warzywne

figmara figmara
figowe smaki