Churros

Zdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Powoli się zbliża najsmaczniejszy czwartek w roku:) Pączki, pączusie, pączunie będą nas kusić na każdym kroku. Już zacieram ręce i przygotowuje boczki:)
Na weekend przyjechała do nas kuzynka, więc wspólnie robiłyśmy przymiarki do karnawałowych smakołyków. Na pierwszy ogień poszły churros. Kto był w Hiszpanii, zapewne miał okazję spróbować tego wypieku. Hm, zastanawiam się, czy użyłam dobrego określenia - wypiek. Niektórzy nazywają je hiszpańskim chrustem albo faworkami. Dla mnie churros to churros - element kultury, kuchni narodowej. W Hiszpanii, a szczególnie w Andaluzji, churros to chyba jedno z najbardziej popularnych potraw na śniadanie. W drodze do pracy wstępuje się do baru na kawę i churros con chocolate. Smażone w głębokim tłuszczu rurki z ciasta parzonego najlepiej smakują na gorąco, maczane w czekoladzie, popijane sokiem lub kawą...
Szukając przepisu na churros przejrzałam duuużo różnych. Co ciekawe, w polskich przepisach do ciasta dodawane są jajka, w hiszpańskich ciasto jest bez nich. Postanowiłam spróbować i zrobić spolszczoną wersję churrosów, czyli z jajkami. Cóż, te churrosy są inne, zupełnie inaczej smakują, niż te z churrerii za rogiem na sewilskiej starówce. Ciasto jest delikatniejsze, bardziej miękkie, ale rośnie jak szalone! Tym nie mniej zanurzane w czekoladzie smakowały pysznie!
Niektórzy wolą churros obtoczone w cukrze z cynamonem. Dla mnie wystarczyła czekolada.
Ale kiedyś wypróbuję oryginalny przepis:)

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
50g masła
3 jajka
olej do smażenia
opcjonalnie: 2-3 łyżki drobnego cukru + cynamon do obtoczenia

Wodę zagotować z masłem i solą, wsypać mąkę i szybko wymieszać, ciasto ostudzić. Wbijać po kolei jajka i miksować, żeby uzyskać jednolite ciasto.
W szerokim rondlu rozgrzać olej. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy z nasadką w kształcie małej gwiazdki (lub okrągła końcówka o średnicy ok 1cm), na gorący tłuszcz wyciskać paski ciasta o długości ok 10cm, smażyć na złoto z obu stron. Po usmażeniu wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze gorące można obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Podawać od razu. Najlepiej smakują z gorącą gęstą czekoladą.
Smacznego!


Przepisy z tych kategorii

Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami
1

Łosoś smażony ze szparagami i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Churros- hiszpańskie pączki
1

Churros- hiszpańskie pączki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Churros
2

Churros

food² food²
Food Square

Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego
1

Polvorones del Espíritu Santo…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón

Hiszpańskie krokiety z szynką…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią
2

Klopsiki hiszpańskie na potraw…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Duńskie śledzie z curry
2

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kabanosy w cieście francuskim
4

Kabanosy w cieście francuskim

Beti Beti
kruche babeczki

Precle z kurkumą

Precle z kurkumą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania
1

Wytrawny wieniec drożdżowy z s…

food² food²
Food Square

Pikantne orzeszki
1

Pikantne orzeszki

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sałatka z makaronem, ananasem i wędzonym kurczakiem
1

Sałatka z makaronem, ananasem…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy