Churros

Zdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Powoli się zbliża najsmaczniejszy czwartek w roku:) Pączki, pączusie, pączunie będą nas kusić na każdym kroku. Już zacieram ręce i przygotowuje boczki:)
Na weekend przyjechała do nas kuzynka, więc wspólnie robiłyśmy przymiarki do karnawałowych smakołyków. Na pierwszy ogień poszły churros. Kto był w Hiszpanii, zapewne miał okazję spróbować tego wypieku. Hm, zastanawiam się, czy użyłam dobrego określenia - wypiek. Niektórzy nazywają je hiszpańskim chrustem albo faworkami. Dla mnie churros to churros - element kultury, kuchni narodowej. W Hiszpanii, a szczególnie w Andaluzji, churros to chyba jedno z najbardziej popularnych potraw na śniadanie. W drodze do pracy wstępuje się do baru na kawę i churros con chocolate. Smażone w głębokim tłuszczu rurki z ciasta parzonego najlepiej smakują na gorąco, maczane w czekoladzie, popijane sokiem lub kawą...
Szukając przepisu na churros przejrzałam duuużo różnych. Co ciekawe, w polskich przepisach do ciasta dodawane są jajka, w hiszpańskich ciasto jest bez nich. Postanowiłam spróbować i zrobić spolszczoną wersję churrosów, czyli z jajkami. Cóż, te churrosy są inne, zupełnie inaczej smakują, niż te z churrerii za rogiem na sewilskiej starówce. Ciasto jest delikatniejsze, bardziej miękkie, ale rośnie jak szalone! Tym nie mniej zanurzane w czekoladzie smakowały pysznie!
Niektórzy wolą churros obtoczone w cukrze z cynamonem. Dla mnie wystarczyła czekolada.
Ale kiedyś wypróbuję oryginalny przepis:)

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
50g masła
3 jajka
olej do smażenia
opcjonalnie: 2-3 łyżki drobnego cukru + cynamon do obtoczenia

Wodę zagotować z masłem i solą, wsypać mąkę i szybko wymieszać, ciasto ostudzić. Wbijać po kolei jajka i miksować, żeby uzyskać jednolite ciasto.
W szerokim rondlu rozgrzać olej. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy z nasadką w kształcie małej gwiazdki (lub okrągła końcówka o średnicy ok 1cm), na gorący tłuszcz wyciskać paski ciasta o długości ok 10cm, smażyć na złoto z obu stron. Po usmażeniu wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze gorące można obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Podawać od razu. Najlepiej smakują z gorącą gęstą czekoladą.
Smacznego!


Przepisy z tych kategorii

Jaglanka z sosem Tahini i granatem

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki
2

Pieczony łosoś z czosnkiem i n…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierś kaczki w sosie winnym

Pierś kaczki w sosie winnym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem
2

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

Muffinki cytrynowe z malinami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Muffiny na kefirze z jabłkami i orzechami
1

Muffiny na kefirze z jabłkami…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffiny cukiniowo-bananowe

Muffiny cukiniowo-bananowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Proste ciasteczka ze śliwkami
1

Proste ciasteczka ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy