Chrupiący chleb z boczkiem

Prosty chlebek bez wyrabiania. To kolejne pieczywo wypiekane w garnku żeliwnym, dzięki czemu ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Dodatek mocno wysmażonego boczku nadaje mu fajnego, słonego posmaku. Chlebek jest tak dobry, że można zajadać go bez niczego :). Przepis znalazłam tu.
Zdjęcie - Chrupiący chleb z boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki :

100 g wędzonego boczku w plastrach

400 g mąki pszennej + trochę do podsypania

300 ml ciepłej wody

10 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania : Boczek kroję na małe kawałki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, smażę aż tłuszcz się wytopi a boczek zrobi się chrupiący. Przekładam na ręcznik papierowy i odsączam z nadmiaru tłuszczu. Przygotowuję zaczyn : drożdże rozkruszam do miseczki, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 50 ml ciepłej wody, mieszam aż wszystko się rozpuści, odstawiam na 10 minut, żeby ruszyły. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, boczek, gotowy zaczyn i resztę ciepłej wody (250 ml), delikatnie i dokładnie mieszam łyżką przez około pół minuty aż całość się połączy. Wierzch miski zakrywam folią spożywczą i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ściągam folię, lekko obsypuję dłonie mąką, delikatnie odklejam ciasto od ścianek miski, podsypuję mąką jej spód i rozciągam ciasto w dłoniach, następnie składam wszystkie cztery boki do środka. Czynność powtarzam. Miskę ponownie zakrywam folią i odstawiam na 30-40 minut. Do zimnego piekarnika wkładam garnek żeliwny razem z pokrywką. Nastawiam na temperaturę 250 stopni. Po 30 minutach wyciągam garnek (uwaga! jest bardzo gorący!), dno posypuję odrobiną maki, przekładam ciasto do garnka, wierzch posypuję mąką, kładę pokrywkę i wkładam garnek z powrotem do piekarnika. Po 30 minutach ściągam pokrywkę i piekę jeszcze 15-20 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Wyciągam, studzę na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i mleczka kokosowego
1

Schab w sosie z dodatkiem susz…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Roladki z farszem warzywnym
1

Roladki z farszem warzywnym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pieczone szparagi w boczku
1

Pieczone szparagi w boczku

aronia aronia
Wiem co jem

"Mrówki "

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kiełbaski z ziemniakami i fasolką z patelni

Kiełbaski z ziemniakami i faso…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
1

Orkiszowe precle z jogurtem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny