Chrupiąca marynowana papryka z czosnkiem

Sezon paprykowy trwa. Na targu pełno różnych jej odmian, do wyboru do koloru:) Papryka marynowana to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Polecam!
Zdjęcie - Chrupiąca marynowana papryka z czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 kg papryki różnych kolorów, 1 litr wody, 1 płaska łyżka soli, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 łyżki miodu, 2 główki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczyca, 1 łyżeczka oleju na słoik

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić, na minutę zanurzyć we wrzącej wodzie i natychmiast przelać zimną wodą. Wodę, cukier, sól i miód zagotować, wlać ocet, zagotować ponownie. Czosnek obrać. Do słoików włożyć czosnek, ziele angielskie i gorczycę. Paprykę ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą. Do każdego słoika dodatkowo wlać po łyżeczce oleju. Słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta paprykowa Siostry Anastazji
1

Pasta paprykowa Siostry Anasta…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Ajwar z papryki i octu winnego

Ajwar z papryki i octu winnego

napiecyku napiecyku
napiecyku

Domowy sos  chili, słodko - kwaśny
1

Domowy sos chili, słodko - kw…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pasta paprykowa
3

Pasta paprykowa

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Paparyka marynowana w słoikach
4

Paparyka marynowana w słoikach

duszek duszek
Potrawy regionalne