Christopsomos.Grecki chleb świąteczny.

Zdjęcie - Christopsomos.Grecki chleb świąteczny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Christopsomos. Ma wiele odmian.Podobnie jak przepis na piernik.Piekłam już wersję z czerwonym winem i na drożdżach. Był wyjątkowy. Ten dzisiejszy,zaproponowany przez Weekendową Piekarnię po godzinach, pochodzi od P. Reinharta.I jest na zakwasie.A dla mnie to dodatkowy bodziec,żeby piec!
Przepis podaję dokładnie za TPM.

christopsomos – grecki chleb swiateczny

200g bialego zaczynu pszennego 100%hydracji
450g bialej pszennej maki chlebowej 7g soli
1 1/2g lyzeczki drozdzy instatnt
1 lyzeczka cynamomu
1/4 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1 lyzka zmielonej kandyzowanej skorki pomaranczowej
1 lyzeczka naturalnego ekstraktu z migdalow
2 duze jajka, lekko roztrzepane
1/4 szklanki miodu plynnego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki rodzynkow (dowolnych) 1/2 szklamki suszonych zurawin 1/2 szklanki orzechow wlsokich, posiekanych, lekko uprazonych
Glazura:
2 lyzki wody
2 lyzki cukru
2 lyzki miodu
1 lyzeczka naturalnego ekstraktu pomaranczowego
1 lyzeczka ziarna sezamowego

W duzej misce wymieszac razem: make, sol, drozdze, cynamon, galke, ziele angielskie i gozdziki. Dodac zakwas (lub poolish), ekstrakt, jajka, miod, oliwe i mleko. Dobrze wymieszac, az ze skladnikow utworzyla sie kula. Wyjac na kuchenny blat i zagniesc miekkie, delikatnie lepkie ciasto (ok. 10 min.). W czasie ostatniej fazy zagniatania dodac bakalie. Pierwsza fermentacja trwa ok.1 1/2 godziny, w polowie ktorej ciasto trzeba odgazowac i zlozyc (stretch and fold technique). Gdy ciasto podwoi swoja objetosc wyjac je z miski i po lekkim odgazowaniu, podzielic na dwie czesci, jedna dwa razy wieksza od drugiej. Z wiekszej uformowac kule i ulozyc ja na blasze wylozonej papierem do pieczenia, posmarowac lekko olejem, przykryc folia i zostawic na 60-90 min. Mniejszy kawalek ciasta umiescic w foliowej torebce i schlodzic w lodowce. W tym czasie rozgrzac piec do 180C.
Zdjęcie - Christopsomos.Grecki chleb świąteczny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Gdy okragly bochenek jest juz dobrze wyrosniety, wyjac schodzone ciasto z lodowki, podzielic je na dwie czesci i z kazdej uformowac 25cm walek. Walki ulozyc na krzyz na wierzchu chleba. Beda one dluzsze i wystawac poza kopule bochenka. Konce przeciac nozem wzdluz (ale tylko do momentu gdzie walek pokrywa chleb) i zawinac je na zewnatrz. W tak zawiniete koncowki mozna wcisnac polowki orzechow wloskich. Wierzch bochenka posmarowac miodowa glazura. Piec 40-45 min. Przed podaniem koniecznie chleb nalezy calkowicie wystudzic (ok. 1 godziny). Polecam!

Zdjęcie - Christopsomos.Grecki chleb świąteczny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mój Christopsomos nie zawiera orzechów tylko płatki migdałowe.Nie jest posypany sezamem i nie ma krzyża z ciasta. Zapomniałam o nim i w ostatniej chwili zrobiłam krzyż przecinając wierzch chleba nożem.
Niestety, nigdy nie mogę się powstrzymać przed krojeniem,zanim chleb całkowicie wystygnie…Emocje są zbyt silne.


Zdjęcie - Christopsomos.Grecki chleb świąteczny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pachnie korzennie i rewelacyjnie smakuje!
Zdjęcie - Christopsomos.Grecki chleb świąteczny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Artos grecki chleb świąteczny
4

Artos grecki chleb świąteczny…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Weekendowa Piekarnia #55 - Artos - grecki chleb świąteczny
7

Weekendowa Piekarnia #55 - Art…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową

Idealne ciasto na zdrowszą piz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem

Truskawki z rabarbarem zapieka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Blondies z truskawkami, rabarb…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ślimaczki truskawkowe

Ślimaczki truskawkowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Kserotigana - greckie faworki
1

Kserotigana - greckie faworki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Fava - grecka pasta z grochu
1

Fava - grecka pasta z grochu

Tyna Tyna
In cooking we trust

Frappe, czyli mrożona kawa
1

Frappe, czyli mrożona kawa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Feta pieczona z miodem i tymiankiem. Wakacyjny comfort food
1

Feta pieczona z miodem i tymia…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita)
1

Rożki z botwinką, szpinakiem i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zapiekanka à la Musaka
1

Zapiekanka à la Musaka

food² food²
Food Square