Chowder ze szparagami i wędzonym pstrągiem. Zupa dla Niej i dla Niego

Zdjęcie - Chowder ze szparagami i wędzonym pstrągiem. Zupa dla Niej i dla Niego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja wersja anglosaskiego chowder’a powstała jako oczywista kontynuacja naszego ostatniego weekendu, który spędziliśmy na pograniczu Kaszub i Borów Tucholskich. W owej przecudnej krainie żywiliśmy się prawie wyłącznie rybami z okolicznych jezior, odwiedzając po kolei najlepsze rybne miejsca.
Pstrągi wędzone w prawdziwym dymie, który widziałam na własne oczy przywieźliśmy ze sobą do miasta i zapewniam, że są to jedne z najlepszych wędzonych ryb jakie ostatnio jedliśmy. Pachną i smakują najświeższą rybą i drewnem z ogniska. Hodowla pstrągów znajduje się tutaj – klik! Bardzo Wam polecam odwiedzić to miejsce, jeżeli zapuścicie się w tucholskie bory. Powyżej hodowli pstrąga koniecznie zajrzyjcie do Restauracji Aga – klik!, gdzie zjecie najlepszego na świecie pstrąga z patelni, gotowanego lub prosto z tutejszej wędzarni.
I koniecznie ugotujcie ten chowder!

Zdjęcie - Chowder ze szparagami i wędzonym pstrągiem. Zupa dla Niej i dla Niego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chowder ze szparagami i wędzonym pstrągiem
dla Niej i dla Niego

1 pęczek białych szparagów
200 g wędzonego pstrąga
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka klarowanego masła
500 ml bulionu warzywnego
100 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka mąki – dodałam włoską semolinę
sól i pieprz do smaku

do podania
50 g startego parmezanu
świeży tymianek i liście szałwii

Szparagi obieramy, odkładamy zdrewniałe części ( można je wykorzystać do wywaru warzywnego) i kroimy na kawałki.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo seler naciowy i ziemniaki. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy masło i wrzucamy seler i cebulę – podduszamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy czosnek i ziemniaki. Zalewamy bulionem, mlekiem i śmietanką. Gotujemy na małym ogniu 20 minut – aż ziemniaki będą miękkie i zupa zgęstnieje. W tym czasie obieramy pstrąga ze skóry i ości. Do zupy dodajemy szparagi i gotujemy razem ok. 3 minuty – w zależności od grubości szparagów. Doprawiamy solą i pieprzem. Chowder rozlewamy do misek, dodajemy kawałki pstrąga, liście tymianku i szałwii i posypujemy serem.

Inne dobre adresy z naszego ostatniego weekendu:
* Dwór Czartołomie – klik!
*Restauracja Jeziorna – kilk!
* Bar As – klik!
* smażalnia ryb za restauracją Wagant i lody miejscowej produkcji – klik!

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana
1

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

Zupa dyniowa z powidłami śliwk…

figmara figmara
figowe smaki

Kalafiorówka, czyli comfort food

Kalafiorówka, czyli comfort fo…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem

Zupa z ciecierzycy ze szpinaki…

figmara figmara
figowe smaki

Jesienna zupa wiejska z soczewicą

Jesienna zupa wiejska z soczew…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza

Pastéis de Bacalhau - portugal…

food² food²
Food Square

Filet z mintaja z prażoną cebulką

Filet z mintaja z prażoną cebu…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Dorsz marynowany  w maślance
3

Dorsz marynowany w maślance

figmara figmara
figowe smaki

Pieczona ryba
1

Pieczona ryba

Patrycja Patrycja
Simply Food

Makaron z tuńczykiem, cukinią, suszonym pomidorem i słonecznikiem

Makaron z tuńczykiem, cukinią,…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
2

Sałatka a'la nicejska (LOW FOD…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art