Chłopskie kaszotto

Zdjęcie - Chłopskie kaszotto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesienią na moim stole częściej pojawiają się kasze. Najczęściej w postaci dań nieco cięższych, sycących. Sięgam po grykę, kasze jęczmienne, owsiane, bulgur, gotuję krupniki, jednogarnkowe dania, zapiekanki, podaję kaszę jako dodatek do obiadu. Nazwa kaszotto sugeruje, że podstawowym składnikiem tego dania jest kasza. W tym przypadku główna rola została powierzona pęczakowi, ale reszta składników również występuje na pierwszym planie. To właśnie brokuły, papryka, marchew i kiełbasa nadają smak tej potrawie. Dlaczego chłopskie? Z pewnością przez połączenie składników i sposób przygotowania. To danie jednogarnkowe, proste i pożywne, bardzo pasujące do jesienno-zimowej aury. A może również chłopskie dlatego, że pęczak jest kaszą ogólnodostępną i tanią, przez co jeszcze do niedawna uważano go za produkt niewarty kulinarnej uwagi. Tymczasem warto sięgnąć po pęczak, gdyż jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny.

Zdjęcie - Chłopskie kaszotto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 4 porcje):
1 szklanka pęczaku
250g dobrej kiełbasy np. śląskiej
2 małe kolorowe papryki
pół główki brokułów (ok 300g)
1 marchew
1 cebula
150ml bulionu (najlepiej mięsnego)
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu pieczeniowego*
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
papryka słodka wędzona
tymianek
majeranek

*wykorzystuje sos, który zostaje po pieczeniu mięsa.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w 1-2mm półkrążki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Brokuły podzielić na małe różyczki.
Kiełbasę pokroić w kostkę.
Pęczak opłukać, wsypać do wrzącej wody, gotować 8 minut, odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić kiełbasę z cebulą, dodać paprykę i marchew. Smażyć razem kilka minut ciągle mieszając. Na patelnię wyłożyć pęczak, dodać brokuły, zalać gorącym bulionem, posolić do smaku, przykryć i gotować na małym ogniu, aż pęczak wchłonie płyn i będzie miękki. Do kaszotto dodac sos pieczeniowy, wymieszać i podsmażyć przez kilka minut.
Kaszotto doprawić do smaku, przed podaniem można posypać natką pietruszki.
Smacznego!

Zdjęcie - Chłopskie kaszotto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chłopskie kaszotto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i mleczka kokosowego
1

Schab w sosie z dodatkiem susz…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kurczakowe kulki

Kurczakowe kulki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety z ciecierzycy i kaszy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Niedzielny kurczak nadziewany

Niedzielny kurczak nadziewany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Roladki z farszem warzywnym
1

Roladki z farszem warzywnym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą

Spaghetti z sosem ze świeżych…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krokiety serowo szparagowe

Krokiety serowo szparagowe

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Kiełbaski z ziemniakami i fasolką z patelni

Kiełbaski z ziemniakami i faso…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z kurczakiem i pak choi

Makaron z kurczakiem i pak cho…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku