Chłodnik melonowy z krewetkami. Orientalnie i ostro. Lato zostań!

 

Zdjęcie - Chłodnik melonowy z krewetkami. Orientalnie i ostro. Lato zostań! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ledwie ścięłam bujne kwiaty lawendy,a już odrastają nowe.
Róża ma ochotę na ponowne kwitnienie.
Wicokrzewy o zapachu miodu prześcigają się w ilości pąków.
Rdest obsypał domek delikatnym białym kwieciem i zaraz wejdzie nam do sypialni.
Milinowi pęcznieją pąki i już nie mogę się doczekać,bo to jego pierwszy raz.
Tarasowy słonecznik uśmiecha się do mnie każdego poranka.
Puszczamy do siebie ,oko’ kiedy piję pierwszą kawę.
Hosta o wielkich liściach wypuściła fioletowe dzwonki.
Wszystkie iglaki nabrały jasnozielonej barwy.
Kąpią się zgodnie w słonecznych promieniach i piją ciepłe deszcze.
Tylko jarzębina za płotem ma coraz czerwieńsze korale…
Lato zostań!

Zdjęcie - Chłodnik melonowy z krewetkami. Orientalnie i ostro. Lato zostań! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chłodnik melonowy z krewetkami

dojrzały melon – jeden na osobę
jogurt grecki – 500 ml (gęsty,najlepiej z greckiego sklepu),na dwa melony
świeży korzeń imbiru – 2 cm
1 łyżeczka kuminu
2 czerwone chili
trawa cytrynowa – 4 gałązki
sól
świeże duże krewetki- 8 sztuk
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku

Krewetki obrać z pancerzyków,wyjąć ciemną nitkę,opłukać i oszuszyć.
Skropić cytrynowym sokiem,posypać posiekanym czosnkiem i ugotować na parze przez 3 minuty.
Posolić i odstawić.
Z melona odkroić ,czapeczkę’.
Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ pozostawiając nienaruszoną łupinę.
Miąższ przełożyć do blendera,dodać posiekany imbir,kawałki trawy cytrynowej ( dwie gałązki), i zmiksować.
Dodać jogurt,wymieszać i doprawić solą.
Masą napełnić łupinę melona.Wstawić do lodówki na godzinę. Krewetki nabić na patyczki.
Pokroić drobno chili,posypać chłodnik. Udekorować szaszłykami z krewetek i trawą cytrynową. Podawać na lodzie.

Zdjęcie - Chłodnik melonowy z krewetkami. Orientalnie i ostro. Lato zostań! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasta z wędzonej makreli
1

Pasta z wędzonej makreli

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa z ciecierzycy, pora i szpinaku

Zupa z ciecierzycy, pora i szp…

figmara figmara
figowe smaki

Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem..

Rosół na pieczonej gęsi z dyni…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Słodki sos chili bez  skrobi

Słodki sos chili bez skrobi

aronia aronia
Wiem co jem

Pasta z wędzonej makreli z ogórkami kiszonymi i jajkami

Pasta z wędzonej makreli z ogó…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Gryczane bezglutenowe podpłomyki

Gryczane bezglutenowe podpłomy…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tarta serowa z wiśniami ( bez pieczenia )
1

Tarta serowa z wiśniami ( bez…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Placek migdałowy z wiśniami

Placek migdałowy z wiśniami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Clafoutis z jabłkami i cynamonem
1

Clafoutis z jabłkami i cynamon…

food² food²
Food Square

Koktajl z topinamburem (bogactwo inuliny)
1

Koktajl z topinamburem (bogact…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto ze śliwkami. Przepis na szczęśliwy listopad!

Czekoladowe ciasto ze śliwkami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami