Chleb żytnio-pszenny z żurawiną

Zdjęcie - Chleb żytnio-pszenny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kiedy myślę o domowym chlebie, od razu czuję jego zapach. Taki ciepły, przywołujący najlepsze wspomnienia...
Najczęściej piekę chleb żytni albo mieszany ze znaczącą przewagą mąki żytniej. Ciężki, ciemny, na zakwasie. Urozmaicam jego smak różnymi dodatkami: a to słonecznik, a to dynia, a to prażona cebulka lub żurawina. Właśnie taki z żurawiną upiekłam pierwszy raz, ale debiut był udany:)

Składniki:
zaczyn:
3 łyżki zakwasu
150ml letniej wody
100g mąki żytniej typ 1200

ciasto:
cały zaczyn
300g mąki żytniej typ 1200
80g mąki pszennej chlebowej typ 750 (nadaje się też 650)
80g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
350ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
50g suszonej żurawiny
opcjonalnie do posypania: garść pestek słonecznika, dyni lub płatków owsianych
olej do posmarowania formy i chleba
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, dodać żurawinę, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (u mnie keksówka 30cm), wyrównać wierzch, posypać pestkami, przykryć i odstawić do wyrastania (ok 2-3 godzin w temperaturze pokojowej).
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220stC, spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!

Zdjęcie - Chleb żytnio-pszenny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb