Chleb żytnio-pszenny z żurawiną

Zdjęcie - Chleb żytnio-pszenny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kiedy myślę o domowym chlebie, od razu czuję jego zapach. Taki ciepły, przywołujący najlepsze wspomnienia...
Najczęściej piekę chleb żytni albo mieszany ze znaczącą przewagą mąki żytniej. Ciężki, ciemny, na zakwasie. Urozmaicam jego smak różnymi dodatkami: a to słonecznik, a to dynia, a to prażona cebulka lub żurawina. Właśnie taki z żurawiną upiekłam pierwszy raz, ale debiut był udany:)

Składniki:
zaczyn:
3 łyżki zakwasu
150ml letniej wody
100g mąki żytniej typ 1200

ciasto:
cały zaczyn
300g mąki żytniej typ 1200
80g mąki pszennej chlebowej typ 750 (nadaje się też 650)
80g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
350ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
50g suszonej żurawiny
opcjonalnie do posypania: garść pestek słonecznika, dyni lub płatków owsianych
olej do posmarowania formy i chleba
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, dodać żurawinę, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (u mnie keksówka 30cm), wyrównać wierzch, posypać pestkami, przykryć i odstawić do wyrastania (ok 2-3 godzin w temperaturze pokojowej).
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220stC, spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!

Zdjęcie - Chleb żytnio-pszenny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka