Chleb żytni z kiełkami pszenicy

Zdjęcie - Chleb żytni z kiełkami pszenicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dawno nie było tu chlebów, mimo że piekę je kilka razy w tygodniu. Jednak najczęściej jest to nasz powszedni, zwykły-niezwykły żytni na zakwasie, urozmaicany słonecznikiem, siemieniem lnianym, makiem. Ot, nic nowego. Czasem jednak ciągnie mnie do eksperymentów. A co, gdyby dodać do chleba kiełki kiełkujące ziarna pszenicy - pomyślałam. I tak też zrobiłam. Kolejnym odstępstwem od wypracowanej metody pieczenia chleba było dokarmienie zakwasu 5 godzin przed wyrabianiem ciasta (zazwyczaj dokarmiam wieczorem, żeby przez noc mógł się uaktywnić). Dodatek mąki razowej też sprawił że chleb wyszedł inny, nić wszystkie poprzednie - ciężki, treściwy, smaczny.
Wyhodowanie kiełków pszenicy to nic trudnego: ziarna opłukałam, wsypałam do miseczki, przykryłam je wilgotną serwetą i zostawiłam na noc, następnego dnia opłukałam je znowu, umieściłam w miseczce, przykryłam folią i zostawiłam na 24h. Po tym czasie ziarenka zaczęły kiełkować.
Zdjęcie - Chleb żytni z kiełkami pszenicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
250ml zakwasu żytniego dokarmionego 5 godzin wcześniej
350g mąki żytniej typ 1400
100g mąki żytniej razowej
30g otrębów żytnich
300ml ciepłej wody
100g kiełkującej pszenicy
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
olej do posmarowania formy i mąka razowa do wysypania

Mąki przesiać do miski, dodać otręby. Miód i sól rozpuścić w wodzie, wlać do mąki, dodać zakwas, wyrobić ciasto (najlepiej hakiem miksera). Wsypać pszenicę, jeszcze raz wymieszać.
Formę do chleba ( u mnie keksówka o długości 35cm) natłuścić, obsypać mąką razową, wyłożyć ciasto, wyrównać mokrą dłonią. Po wierzchu można posypać otrębami.
Formę przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (u mnie 4h przy kaloryferze).
Piekarnik nagrzać do 240stC, tuć przed wstawieniem chleba na dno wrzucić kilka kostek lody, żeby wytworzyła się para. Piec 15 minut w temp. 240stC, następnie zmniejszyć temperature do 200 i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, studzić na kratce przykryty ściereczką.
Udanych wypieków!
Zdjęcie - Chleb żytni z kiełkami pszenicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fit bułki na zakwasie

Fit bułki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pumpernikiel

Pumpernikiel

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym

Pełnoziarniste chlebki pita z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb wieloziarnisty II

Chleb wieloziarnisty II

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi - Grudniowa piekarnia

Chleb orkiszowy z płatkami ows…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym

Trójkątne bułeczki z siemienie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb